Pagrindinis » 2010 » Sausis » 21 » Mokytojo sindromas
22:53
Mokytojo sindromas

Gana dažnai tenka stebėti įdomų fenomeną: kartais esame labai malonūs svetimiems žmonėms, o kartais pikti ir grubūs su artimaisiais. Kaip tai vyksta? Kas įtakoja skirtingus santykius su skirtingais žmonėmis?

Vis dėl to, yra tam tikra sąsaja tarp darbo pobūdžio ir santykių šeimoje. Pačiam man teko ne tik patirti, bet ir matyti ne vieną atvejį, kai labai teigiama asmeninė energija vėliau perauga į labai neigiamus santykius. Visa tai galima pavadinti – mokytojo sindromu. Kodėl būtent mokytojo? Todėl, kad santykių skirtumai labiausiai pasireiškia mokytojų šeimose.

Mokytoja mokykloje mokina istorijos, ji daugiausiai bendrauja su 5-8 klasių vaikais, kurie yra patys sudėtingiausi ir problematiškiausi. Darbe ji iššvaisto aibę energijos svetimiems vaikams ir stengiasi jiems būti gera, kas reikalauja iš mokytojos labai daug kantrybės ir pastangų. Ji privalo darbe atiduoti labai didelę dalį savo teigiamų emocijų, tačiau paradoksas tame, kad labai dažnai susikaupusias neigiamas emocijas mokytoja parsineša į savo šeimą.

Labai įdomus ir puikus to pavyzdys buvo mano draugo mama – ji mažai juo rūpinosi, buvo jam abejinga ir labai dažnai pikta, visi draugai jos bijojo, tačiau jei susitikdavome draugo mamos mokinius, jie ją labai girdavo ir sakydavo, kad tai pati geriausia mokytoja pasaulyje, tačiau jie net nenumanydavo, kad savoje šeimoje, ta pati geriausia mokytoja, tapdavo  tikra furija.

Labai gerai tas požymis pasireiškia ir su vadybininkais – pabandykite vadybininkui pasiūlyti kokią nors prekę. Jis elgsis su jumis labai šaltai ir formaliai, tiesiog jo tai nedomins. Kodėl? – bendraudamas su klientais, vadybininkas turi būti kiek įmanoma malonesnis ir paslaugesnis, kad parduotų savo prekę, kitaip tariant jis turi skleisti, atiduoti labai daug savo teigiamos energijos, o poreikis išlieti savo neigiamą energiją didėja su kiekvienu teigiamos energijos pliūpsniu kliento link, ypač tada, jei bendravimas su klientu nesibaigė pelningu užsakymu.

Žinoma, ne visi mokytojai ir ne visi vadybininkai perneša neigiamas emocijas kitiems, ne su jų darbu susijusiems žmonėms, tačiau aplink pavydžių apstu, vis dėl to, balansas, pusiausvyra žmogaus viduje visada turi išlikti – jei kažkur esame labai geri ir besišypsantys, tai visada bus ta aplinka, kurioje būsime pikti ir kažkuo nepatenkinti.

Kategorija: Penas sielai | Peržiūrų: 769 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 5
2010-Sausis-22
1. Andželika [Įvesti]
Mariau, manau, kad tai yra elementarus psichologijos atvejis, kuomet užgožiamos emocijos vėliau kažkur išliejamos, nes išsilieti jos turi bet kokiu atveju. tai būdinga ne tik mokytojams ir vadybininkams, bet apskritai visiems žmonėms, kurie kažkokiu momentu valdo savo emocijas, neleidžia joms lietis, išeiti, vaidina ne tą, kas yra. Išliejimo procesas, manau, būna įvairus, ir kartais pyktį, kurį jaučiame ant vieno - išleidžiame ant kito. pvz vaikas pykstantis ant tėvo gali prispardyti savo katę... arba kuprinę, arba mažesnį brolį.
man atrodo, kad tai elementarūs mechanizmai.

2010-Sausis-22
2. Marius (markis) [Įvesti]
Vis dėl to, Andželika, ne pas visus tie "elementarūs" dalykai pasireiškia, ne visiems vienodai ir veikia. Tai priklauso nuo gyvenimo būdo, nuo darbo, kaip minėjai, kad ir tas vaikas spardantis katę turi išorinį dirgiklį - savo tėvą, nepasitenkinimą kažkuo, ypač tada kai mes atiduodame nemaža dalelę savo energijos (mokytojai, vadybininkai ar kt.), išreiškiame ypač stipriai. Tos pačios užgožiamos emocijos turi kažkur rasti atsvarą pusiausvyrą. Kaip manai, kodėl yra gajus mitas, kad pati blogiausia žmona - mokytoja? cool - vaikų "ištampyti" nervai ir nepasitenkinimas tais pačiais mokiniais namuose dažnai sukelia emocijų bangas. Va ir visas paprastas, kaip tu kad sakai, ir elementarus mechanizmas.

2010-Sausis-22
3. Andželika [Įvesti]
nežinau, aš gal neapsišvietus, bet to mito negirdėjau :) Žinau, kad būna skyrybos LT labai daug procentų - o jų tarpe ir vyrai lb skirtingų profesijų. Būtent, pats įvardijai - tai mitas :) Gajus mitas, tokių mitų gali prirankioti, gali jais tikėti, mitai tam ir yra :) Na čia mano galva :)
Aš manau, kad viskas priklauso nuo žmogaus, o ne nuo jo profesijos. žinoma, galime sakyti,kad team tikri žmonės pasirenka tam tikras profesijas. bet ier čia labai galime suklysti, o lipdyti štampus, kad tarkim, visi vadybininkai yra tokie ir anokie, o visi verslininkai tai auksai.. Jeigu mes mąstome su išankstiniu nusistatymu, tai labai daug tame žmoguje, manau "atrasime" tai, ką norime.

2010-Vasaris-03
4. Mindaugas Juškevičius [Įvesti]
Tai gal išsiskiria žmonės Lietuvoje dažniausiai dėl to, kad neturi pinigų :) Krizė kaip ne kaip :) O kur nėra pinigų ten ir nesutarimų daugiau kyla.. Štai Jums ir skyrybos... :)

2010-Kovas-22
5. Irina [Įvesti]
man atrodo, kad cia jus veltui gincyjates. visi puikiai zino, kad yra visokiu profesiju, sunkiu ir reikalaujanciu dideles emocines perkrovos, svarbu, kad tavo pasirinkta veikla teiktu tau malonuma, o susikaupusias neigiamas emocijas moketum nukreipti naudinga sau (arba visuomenei) linkme. pvz, sniega kieme nusikasti, eiti pasportuoti, padeti kaimynui baldus sunesti i 7 auksta, ar kita naudinga veikla uzsiimti :) o krize is tikruju padidina skyrybu tikimybe, ir nebutinai del pinigu.

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]