Pagrindinis » 2009 » Gegužis » 16 » Uždaras pasaulis
15:02
Uždaras pasaulis

Kiekvienas esame unikalus, savotiškas, gamtos sutvertas individas, kiekvienas apdovanotas tam tikromis savybėmis, kurių neturi niekas kitas pasaulyje. Dviejų vienodų žmonių nėra, esame lyg atskiros respublikos turinčios savą Konstituciją ir įstatymus. Kiekvieną  dieną kalbamės su savo vidiniu pasauliu, tai lyg dialogas su savimi nuo kurio priklauso viskas - laimė, džiaugsmas ir pasitenkinimas gyvenimu, nors ir gyvename aplinkoje, kurioje daug makroveiksnių įtakojančių vidinę žmogaus mąstysenos struktūrą, bei požiūrį į save, kaip į asmenybę visuomenėje.

Natūralu, kad kuo
lengviau esame pritampantys prie aplinkos, labiau tapatiname save su kitais ir priimam kitus tokiais, kokie jie yra, tuo lengvesnis ir paprastesnis atrodo pasaulis, tuo mažiau generuojasi konfliktų su savimi. Ko gero, tik nedaugelis žmonių yra patenkinti tuo kas vyksta jų asmeniniame, visuomeniname gyvenime - juk beveik kiekvienas iš mūsų susimąstome apie tai, kad labai daug ko norėtumėme šią akimirką, tačiau to nebeturime. Kokios viso to priežastys? Juk esame iš tokio pačio "molio" kaip ir daugelis idealizuojamų žmonių.

Situacija yra iš tiesų kebli ir įdomi savo unikalumu, juolab, kad mano stebėjimai, tam tikros artimų žmonių išsakytos mintys verčia daryti tam tikras išvadas, kurios leidžia geriau suprasti, suvokti ne tik save, bet ir tuos, kuriuos galbūt ne visada lengva suprasti.

Dialogas su pasauliu, supančia aplinka - jei jis nesulaukia atgarsio, supratimo, pritarimo išoriniame pasaulyje, tampa dialogu su pačiu savimi. Kaip tai vyksta? Turime savo požiūrį, savo norus, savo troškimus ir jei laikui bėgant mums nepavyksta jų įgyvendinti, tam tikra prasme užsisklendžiame savyje ir gyvename tik su savimi, savo mintimis, savo susikurtame pasaulėlyje.

Įsivaizduokime kambarėlį, kuriame vienas priešais kitą sėdi du žmonės - vienas AŠ ir kitas AŠ. Tie abu AŠ užsidaro to mažo kambarėlio duris, kurio sienos stiklinės ir stebi pasaulį pro jas. Tie du žmonės tai tas pats vienas žmogus užsidaręs savyje ir savo mintyse, jis gyvena normalų gyvenimą, tačiau tikrieji jausmai ir mintys neišeina už to kambarėlio ribų, nes būtent dialogas su savimi yra vienintelė garantija, kad esi saugus, kad būsi suprastas, kad visada būsi šalia savęs, nebūsi įskaudintas, kad esi atsakingas pats už save ir niekas nėra atsakingas už tave.

Tai - lyg liga, ji pasireiškia tik tada, kai tiesiogiai vengiama suartėti su kitu žmogumi, dažnai priešinga lytimi. Kalba eina apie iš ties rimtus ir nuoširdžius santykius, kai baimės, nusivylimo faktorius yra toks stiprus, kad stiklinės sienos diena iš dienos stiprėja, storėja, nes žmogus pripranta prie tokio pasaulio suvokimo, kartais suprasdamas, kad toks taurus jausmas kaip meilė yra niekas kitas, kaip  kažkada kažkur buvusi iliuzija.

Nebūtina gyventi vienam, neturėti antros pusės, kad stikliniame kambarėlyje neturėtum dviejų kėdžių, o šarvuotos durys ne tik nieko neįsileistų, bet taip pat nieko ir neišleistų. Buvimas su žmogumi vardan to, kad nebūti vienam, yra niekas kitas, kaip tik savęs apgaudinėjimas ir susikurta melaginga iliuzija, kad tam mažam kambarėlyje sėdite ne dviese, o tryse.

Ką reiškia mokėjimas būti su savimi, mokėjimas būti vienam? - Tai sugebėjimas rasti dialogą su savo vidiniu pasauliu, labai dažnai tas dialogas tampa toks nuostabus, kad toks pat atviras, nuoširdus dialogas su aplinka kartais tampa beveik neįmanomas, bent jau iki tos akimirkos, kol patys, savo noru atrakiname šarvuotas duris ir būname pasiruošę iš tikrųjų įsileisti kitą žmogų.


Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 746 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 8
2009-Gegužis-17
1. nevermind [Įvesti]
O ka reiketu daryti zmogui, kuris nori atrakinti tas sarvuotas duris ir yra pasiruoses priimti kita zmogu, taciau jas laiko beprotiskai stiprios jegos? Baime, kuri nugali sveika prota ir didziausius norus?

2009-Gegužis-17
2. Marius (markis) [Įvesti]
Reiškia, dar tam, kitam žmogui neatėjo laikas.

2009-Gegužis-17
3. nevermind [Įvesti]
Na as klausiau ka reiketu daryti, o ne ka tai reiskia...Beto atsiprasau, bet sitoje vietoje visiskai nesutinku...

2009-Gegužis-17
4. Marius (markis) [Įvesti]
Deja, šiuo atveju aš neturiu kompetencijos spręsti susidariusias asmenines problemas.

2009-Gegužis-18
5. nevermind [Įvesti]
Na tikrai ne asmenines problemas prasau spresti.. Taip pat kaip ir tu stebiu tai, kas vyksta aplinkui ir apie tai kalbu. Idomu pasidare padiskutuoti, jei taip tvirtai teigi, jog tik nuo zmogaus noru/ nenoru priklauso, kodel tiek daug vienisu ir nelaimingu zmoniu. Bet matau kad tokios diskusijos cia nepageidaujamos, atsiprasau.

2009-Gegužis-18
6. Marius (markis) [Įvesti]
Savo nepasitenkinimą kažkuo, butų labai malonu, kad reikštum ne viešai. Juolab, kad tai nieko nepakeis, nebent nori sukelti konfliktą, kuris šiuo atveju jokios prasmės neturi ir atsiprašinėti nėra už ką.

Manau, kad kiekvienas kaip pasiklojam, taip išsimiegam, ir kiekvienas galime pakeisti savo gyvenimą, nėra jokių pančių, tik reikia noro. O kodėl tiek daug vienišų? - todėl, kad yra aibės vidinių/asmenybinių žmogaus problemų, aibės vidinių prieštaravimų - galbūt nerandamas tinkamas dialogas su savimi pačiu - jei turėsime vien tik norą, tai gali būti koncentruota kryptis, tačiau šalia to yra labai daug kitų faktorių, ir jei tas didelis noras yra, tai bet kokiu atveju kryptingas judėjimas tam tikra linkme visada duos rezultatą, jei tik tam būsime pasiruošę. Apie tai jau buvo rašyta, apie tas priežastis, tad nesinorėtų kartotis.


2009-Gegužis-18
7. nevermind [Įvesti]
Na man skaitant susidaro ispudis, kad tu cia kazkuo labiau nepasitenkines. As tik uzdaviau normalu klausima, kaip atreagavima i straipsni..

2009-Gegužis-24
8. Andželika [Įvesti]
Kad yra tokia, tik nepamenu, kas ją parašė, o vadinosi - "Pagrindinės baimės formos", ten yra aprašyti 4 žmonių tipai, kurie elgiasi vienaip ar kitaip būtent pagal psichinę sąmonės sandarą.
Rasti dialogą su savo vidiniu pasauliu, manau tyra labai gerai, nes nebus tada disharmonijos - tarp tavęs ir pasaulio kaip tik. Užsikoncentravimas (na, užsiciklinimas) ant savęs, ir užsisklendimas, manau, dažnai būna kai žmogus yra įskaudintas, tada natūraliai eina ta atmetimo reakcija..

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]