Pagrindinis » 2010 » Kovas » 22 » Prieš negatyvų pasaulį
00:53
Prieš negatyvų pasaulį

Ar dažnai pykstate ant aplinkinio pasaulio už tai, kad viskas vyksta ne taip, kaip kad norėtumėte, kad vyktų? Ar kartais atrodo, kad žemė, slysdama iš po kojų nusineša visas viltis ir svajones, o gal susiklosčiusi politinė ar ekonominė situacija, tuoj tuoj nuplėš paskutinius marškinius ir sunaikins dar likusias sveikas nervines ląsteles? Ko gero, toks jausmas pažįstamas ne vienam šiuolaikiškam žmogui...

Realiai, žmonės renkasi du kelius, kuriais bando spręst iškilusias problemas: jie arba kovoja su jomis, arba susitaiko. Iš tikrųjų, daug alternatyvų šiuo klausimu nėra, juolab, kad daugelis aplinkybių dažniausiai priklauso ne nuo mūsų, bet yra vienas esminis momentas: mes visada galime pasirinkti kuriuo keliu eiti ir kokį gyvenimą turėti.

Iš tikrųjų, dėl esamos blogos situacijos gyvenime galime kaltinti visus: politikus, darbdavį, pasaulį, oligarchus, antrą pusę, savo niekam nereikalingą aukštojo mokslo diplomą, - tiesą pasakius, priežastimi gali tapti bet kas, juolab, kad jei norėsime, visada tą priežastį rasime, tad nejučia iškyla klausimas; vis dėl to, kaip galima rasti tą tikrąją išeitį iš visos painios ir šlykščios, atrodo tik mus užpuolusios situacijos, kuri tuojau pat prismaugs?

Gyvenimo išmintis sako: esame įkaltinti savyje tiek, kiek leidžiame save įkalinti. Tai reiškia, kad jei negatyvi informacija ir požiūris vyraus mūsų gyvenime, tai ji ir valdys mūsų gyvenimus. Juk vienas pagrindinių metodų, naudojamų filosofijos ir psichologijos moksluose, skirtų kovoti su nelaimėmis, yra požiūrio keitimas ir negatyvios informacijos keitimas pozityvia.

Vienas iš mano buvusių viršininkų man yra pasakęs: „Mariau, kodėl tu dūsauji, juk viskas priklauso nuo tavo požiūrio, pakeisk požiūrį ir pasikeis tavo gyvenimas...".

Iš tikrųjų, jei šiuo metu aš sėdžiu be darbo: reiškia, galiu skirti laiką tiems dalykams, kuriems, turėdamas darbą negalėdavau skirti, tai gali būti mėgstama kūrybinė veikla, o gal net nuosavo verslo idėjų realizavimas? Jei aš neturiu antros pusės, tai reiškia, kad aš galiu visą dėmesį skirti ne vien jos paieškoms, bet taip pat ir daug laiko skirti savęs tobulinimui, laikui sau, ruošimui naujiems santykiams, pramogoms... jei ir vėl mano piktas šefas pyktelėjo ant manęs ir nepagarbiai kreipėsi į mane, tai gali būti puiki proga mokintis iš savo klaidų ir stengtis kitą kartą neklysti arba tiesiog jį ignoruoti...

Kad ir kokią situaciją paimtumėme, labai svarbu joje įžvelgti ne neigiamą, o teigiamą pusę, tai vienas paprasčiausių ir efektyviausių būdų išlaikyti sveiką psichologinę sveikatą ir išvengti bereikalingo streso. – daugeliu atveju, pyktis, kurį jaučiame ir nepasitenkinimo išreiškimas kitų žmonių ar situacijų adresu, sukelia tik neigiamas emocijas ir atima labai daug jėgų, o konkretaus rezultato neduoda. Tad visada reiktų pagalvoti, ar visa tai, kas mums atrodo juoda ar yra verta to, kad žiūrėtumėme į visa tai kaip į juodos spalvą... o gal vis dėl to verta pamatyti tą mažą mažą baltą taškelį tame visame juodame pasaulyje ir stengtis juo džiaugtis? – juk vien dėl to mažo taškelio tapsime bent šiek tiek laimingesni. 

Kategorija: Penas sielai | Peržiūrų: 1035 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 5.0/1
Viso komentarų: 5
2010-Kovas-22
1. Irina [Įvesti]
neblogai visai. tik nesuprantu, is kur tu semiesi optimizmo atejes namo po darbo? ir ka teigiamo reiketu ieskoti tame, kai " ir vėl mano piktas šefas pyktelėjo ant manęs ir nepagarbiai kreipėsi į mane" ? ir kaip is viso reikia islikti su sveika psichika? mes kazkada su tavimi kalbejom apie tai. idomu kokio senumo sis tavo rasinys? manau, aplinkiniu nepakeisi, o jei negali ju pakeisti, pakeisk tiesiog aplinkybes, kai tai bus imanoma :) sekmes tau :)

2010-Kovas-22
2. Marius (markis) [Įvesti]
- na, visa tai ką rašau, rašau on-line režimu, nekaupiu visų minčių savyje smile - vargu bau, Irina, visa tai galima būtų pavadinti optimizmu, tiesiog realiai stengiesi vertinti situaciją, ignoruoti ir teikti visai neigiamai situacijai labai mažą reikšmę - va kur yra menas, žinoma, ne visada tai išeina, bet visada pasiteisina. Aplinkinių ir nereikia keisti, pačiam ir nereikia keistis, - tiesiog ignoruoti ir eini pirmyn, nes nuo tavo psichologinės būsenos ir kankinimosi situacija gyvenime juk nesikeis, tad ir prasmės nėra (žinoma, lengva pasakyti, sunku padaryti :))

2010-Balandis-01
3. Aurimas [Įvesti]
jo jo, būtent, sunku padaryti :))

2010-Birželis-08
4. Laimis [Įvesti]
Puikiai parašyta, nors ir žinomos tiesos, bet gerai pasiskaityti :) puikiai atitinka mano šios dienos nuotaikas... :)

2010-Rugpjūtis-24
5. Alfredas [Įvesti]
Mariau, tavo viršininkas buvo teisus. Ar ne laikas pradėti keisti mąstyma? Nori keisti pasauli - pradėk nuo savęs, pradėk keisti po truputį pats, pradėk elgtis su kitais taip, kaip norėtum, kad su tavim elgtųsi. Irina, jeigu šefas pyksta, pasakyk, kad jam labai tinka jo šypsena :-) Man dažnai būna, kad po įtemptos darbo dienos kur nors važiuoju ir norisi kas penkto vairuotojo išlipus paklausti, kiek teisės kainuoja. Bet pozityviam išlikti galima, tik reikia pastangų įdėti, labai padeda pozityvi literatūra, pozityvūs žmonės. Pozityvus mąstymas padeda išsaugoti nemažai nervų. Ką daro dauguma žmonių ryte? Pirmas darbas įsijungus kompiuterį, užkrauti delfi ar 15min, atsidaryti kriminalus, kas ka nudaigojo, kur koks bemwas medi apsivyniojo ar koks seimūnas ką prisidirbo. Užkrauname save negatyvais. Ir kam to reikia? Ar ne geriau iš ryto paskaityti Dale Carnegie, Og Mandino, Vincent Peale tik 15 min. Arba uzsikrauti kad ir www.marka.lt ;-) Visai dienai pasikrauni pozityvia informacija ir į žmones žiūri kitaip. Pradėk keistis pats nuo savęs ir stebėk, kaip apie tave keičiasi pasaulis.

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]