Pagrindinis » 2008 » Spalis » 15 » Išsiskyriau... (2)
18:03
Išsiskyriau... (2)

Neseniai iš vienos draugės išgirdau visą seriją klausimų: "O tu man atsakyk kaip vyras,- vyrai bijo jausmų? Ko gali bijoti vyrai? Atsakomybės? Ar ko?". Iš pradžių visiškai nesupratau, kodėl vyrai gali ko nors bijoti ir nuo kažko slėptis, bėgti, tik vėliau, labiau įsigilinęs į keliamų klausimų priežastį supratau, kad kalba eina apie neseniai išsiskyrusi vaikiną - mano draugei tas vaikinas patinka ir ji bando su juo užmegzti artimus santykius, tačiau netrukus klausimai tęsėsi toliau: "O jei prieš tai buvo įskaudintas, tai tuo labiau žmogus bijo? Tai va, turbūt taip... ir koks tada elgesys būna?".


Kiekvienas žmogus, po nesėkmingai susiklosčiusių santykių, lyg po atliktos skausmingos operacijos, bando užsigydyti meilės žaizdas. Atsivėrusios žaizdos iš pat pradžių labai stipriai kraujuoja, po to kraujas nustoja bėgti, po truputį žaizda traukiasi, po truputį žmogus pradeda vėl tikėti savimi, gyvenimu... tai procesai trunkantys pakankamai ilgą laiką ir kiekviename žmoguje pasireiškiantys labai individualiai. O kaip elgiasi, jaučiasi neseniai išsiskyrusi asmenybė, kai į jos gyvenimą bando įsiveržti naujas žmogus? - šiuo atveju neskubėčiau skirstyti žmonių elgesio pagal lytį.

Įsivaizduokime, jog iki šiol žmogus daug sportavo,- jam patiko aktyvus gyvenimo būdas ir staiga, vieną dieną, tas žmogus susilaužo koją. Iki šiol propaguota aktyvi veikla privalo būti keliems mėnesiams sustabdyta. Jis privalo gulėti lovoje, jo judesiai suvaržyti, taip mėgiamas gyvenimo būdas tampa visai kitoks. Žmogus suvokia, kad reikia laiko, kad koja užgytų, tačiau jis stengiasi iš visų jėgų toliau sportuoti, lyg iš inercijos... bando bėgti su skaudančia koja, tačiau negali, tad sustoja, privalo sustoti... privalo nejudėti tol, kol užgis žaizda. - Buvo rimti santykiai, ir staiga viskas nutrūko. Nesinori būti vienam, nes buvo įpratimas šalia savęs matyti žmogų - o naujų santykių užmegzti tiesiog neišeina, nes lygiai taip pat, kaip ir sulaužytos kojos atveju, tol, kol neužgis žaizdos, žmogus negali pradėti naujų santykių. Tai - tik fizinis palyginimas, panašūs procesai, primenant apie tai, kad užgyti žaizdoms reikia laiko. Egzistuoja keli keliai, kuriais suka žmonės išgyvenantys po artimų santykių.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kerštas

Tik išsiskyrus pradedama karštligiškai ieškoti antros pusės, - dažnai greitai pereinant į fizinį kontaktą. Kodėl taip elgiamasi? - galvoje būna tik vienas žmogus - tas, kuris vis dar gyvena širdyje. Nėra lengva išsižadėti buvusio partnerio, bet vėl gi atsiranda pyktis ant savęs, viso pasaulio, - nėra didesnio keršto kaip išduoti jį su priešingos lyties atstovais. Gyvenimo būdas labai aktyvus - dažnai griebiamasi alkoholio.

Atsiribojimas

Bandoma "išsiverkti" ant kiekvieno pasitaikančio šalia pečio, - priešinga lytis realiai ne taip ir domina - priimama sąlyga tam tikrą laiką neužmegzti jokių rimtų santykių. Gyvenimo būdas pasyvus - buvimas su savimi, dažniausiai pasmerkiant save "akistatai su realybe".

Flirtas

Palaikyti savo vertę, neužmezgant jokių santykių - dalinti save priešingai lyčiai visur ir visada - stengtis bendrauti su potencialiais kandidatais į partnerius, - paprastai pasirenkami keli objektai, tačiau su jais neužmezgamas joks intymus ryšys. Stengiamasi pabėgti nuo vienatvės.

Draugo vaidmuo

Vienas iš gerbėjų rato pasirenkamas kaip draugas - aiškiai suvokiant, kad jis niekada nebus artimas, tačiau vien iš savanaudiškų paskatų su juo daug bendraujama, pagrindinis tikslas - pabėgti nuo vienatvės.

Čia ir dabar

Nesiimama jokių veiksmų - gyvenama šia akimirka leidžiant natūraliai užgyti žaizdoms. Beveik nėra santykių su priešinga lytimi. - pats sveikiausias išgyvenimo būdas. Būdingas tvirtos dvasinės sveikatos žmonėms, dažnai propaguojantiems jogą, meditaciją.

Blaškymasis

Bėgiojimas šen ir ten. Bendraujama su visais ir labai daug, susigalvojama įvairiausios veiklos, kiekvienas vakaras savaitėje būna iš anksto suplanuotas, numatyti ir paskirti susitikimai su draugais, konkreti veikla tarp žmonių. Pagrindinė problema - dirbtinis bėgimas nuo vienatvės, nemokėjimas būti vienam. Bet kokiu atveju, tas parakas anksčiau ar vėliau išgaruoja.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jei iš neseniai išsiskyrusio žmogaus pradėsime reikalauti artimesnių santykių, - patirsime fiasko. Tol, kol koja nebus užgijus, žmogus negalės vėl pradėti aktyvaus gyvenimo būdo - tas pats ir su jausmais. Įsivaizduokime, kas būtų, jei žmogų, kurio sulaužyta koja vertumėme bėgti kartu su mumis? - ką daryti, jei mums patinka žmogus, kuris neseniai išsiskyrė? - yra du variantai: belieka apsiginkluoti geležine kantrybe arba tiesiog atsitraukti.

Tad klausimas "Ko bijo vyrai po išsiskyrimo?" - ko gero, turėtų būti atsakytas. - ne atsakomybės vengimas, ne simpatijų trūkumas, - tiesiog negalime reikalauti iš žmogaus to, ko jis negali duoti, tol, kol jis nėra "sveikas", kol jo sulūžusi koja galutinai nesugijo.

2008 10 15
Kategorija: Vyras ir moteris | Peržiūrų: 731 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 3
2008-Gruodis-25
1. Anonimiškas [Įvesti]
Straipsnio pradžia nuteikia skaitytoją rasti atsakymą į klausimą "Kodėl vyrai bijo atsakomybės, jausmų'. Na bent man taip pasirodė. Kodėl nepabandei į jį atsakyt?
Sekmadienis, 2008, Spalio 19 20.35

2008-Gruodis-25
2. Anonimiškas [Įvesti]
Gijimą po skyrybų išskirstei į tam tikrus tipus "kerštas, atsiribojimas" ir t.t. Bet juk labai dažnai šitie tipai susijungia, ir išsiskyręs žmogus vieną dieną elgiasi vienaip, antrą kitaip, o trečią dar kitaip.. Kitaip tariant pagal nuotaiką. Juk išsiskyrimą lydi ne tik skausmas netekus žmogaus, prie kurio buvai prisirišęs, bet ir pyktis: kodėl taip nutiko? kas kaltas?; taipo gi nuvertinimas savęs ir noras sulaukti pripažinimo. Kitaip tariant, išsiskyręs žmogus patiria daugybę priešingų jausmų, kas įtakoja jo tolimesnius veiksmus.
Sekmadienis, 2008, Spalio 19 20.41

2008-Gruodis-25
3. Marius (markis) [Įvesti]
Klausimas - "Kodėl vyrai bijo atsakomybės, jausmų?"- šiuo straipsniu nagrinėta konkreti situacija, kai vaikinas neseniai issiskyrė su mergina, o ne abstrakčiu, globaliu momentu. Labai sukonkretinta situacija.
Procesai, po issiskyrimo, kaip teko pastbebėti, dažnai nepriklauso nuo lyties, tad ar mergina ar vaikinas, šiuo atveju, nėra didelio skirtumo.

Atsakymas apie vyru psichologija bus kitame straipsnyje.

Taip, labai dažnai vienas kitą papildo tie tipai, - dažnai žmogus pereina per kelis jų - tai galima butų priskirti ir tam tikriems etapams, tačiau, kaip teko pastebebėti, vienas iš tipų būna ypač ryškus - labai konkretūs žmones, labai konkrečios situacijos - daug prieštaringų jausmų.
Pirmadienis, 2008, Spalio 20 10.22


Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]