Pagrindinis » 2008 » Rugsėjis » 1 » Manipuliavimas
09:27
Manipuliavimas

Pastaruoju metu tenka stebėti kai kurių asmenų manipuliavimą kitais žmonėmis siekiant sau naudos. Net keista matyti, su kokiu azartu ir užsidegimu tai yra daroma. Dažniausiai į pagalbą pasitelkiamas melas, po to į areną pasitelkiami jausmai - vardan ko viskas?


Kiekvienas turime tam tikrus metodus ir būdus kaip siekti savo tikslo. Dar tas pats garsusis A. Hitleris yra pasakęs - "Tikslas pateisina priemones!", ir po to prasidėjo žydų genocidas... Nesvarbu kas, kaip ir kodėl svarbu pats tikslas. Dėl to ir yra griebiamasi pačių brutaliausių veiksmų.

Paskutinis iš veiksmų, kurie sukėlė man šypsena, buvo vieno žmogaus bandymas lyg ir susidraugauti su manimi. Iš pradžių viskas atrodė labai nekaltai, ir draugiškai, tačiau pastebėjau, kaip tas žmogus žaibišku greičiu pradėjo brautis į mano asmeninį gyvenimą - atsirado kažkokių bendrų reikalų, kuriuos sugalvodavo tik jis pats, atsirado priekaištai dėl to, kad nenoriu vykdyti jo prašymų, kurie atrodė kartais per ne lyg savanaudiški. - Mano, kaip ir kiekvieno suvokiančio kas vyksta žmogaus, reakcija buvo tokia, kad pradėjau vengti santykių su tuo žmogumi, pradėjau slėptis ir bėgti nuo jo, nes jaučiau pastovų spaudimą, pastovius priekaištus ir perdėtą artumą, draugiškumą, kuris man nebuvo priimtinas, nes neatrodė nuoširdus. - kaip aš mačiau šią situaciją iš žmogiškosios pusės ir kaip būtų galima tai interpretuoti? - atsidurdami tam tikrose situacijose ir tam tikroje aplinkoje pradedame ieškoti atramos taškų, žmonių, kurie galėtų būti idealiais partneriais ir pagalbininkais esamoje erdvėje. Surandame "auką" ir pradedame taip vadinamą smaugimo procesą, lyg kokio smauglio apvyniojama auka ir po truputį dusinama, tik pats "smauglys" to nesuvokia, jis tai daro tiesiog tam, kad jis taip suvokia pasaulį, nes jo pasaulėžiūra yra labai koncentruota į būtent tokius metodus, kad jis ją taiko visur ir be išlygų - ar tai būtų asmeniniai santykiai, ar santykiai su draugais... paprastai tokie žmonės neturi draugų, o užmegzti ilgalaikius santykius jiems labai sunkiai pavyksta. Vis dėl to, koks motyvas juos verčia taip elgtis? Greičiausiai tai - nepilnavertiškumo kompleksas, kai žmogus bando įprasminti savo būtį, paslėpti savo vienatvės jausmą naudodamas kitos asmenybės pasisavinimo procesą. Tai - kraštutinis metodas, sukeliantis gana dideles problemas pačiam žmogui. Pavadinti sveikais santykius su tokio tipo žmogumi praktiškai neįmanoma. Be galo draugiška ir nuoširdi asmenybė nejučia tampa monstru besibraunančiu į tavo gyvenimą ir jį tiesiog siurbiančiu, traukiančiu į save, lyg sukeliančiu vakuumą, sukeliančiu narvelio pojūtį. Nieko nėra svarbiau žmogui už laisvę, tad nė vienas ilgai neužsibus draugijoje su tokia asmenybe. - manipuliavimas kitų žmonių gyvenimais, brutalus įsibrovimas ir bandymas jį pakeisti apverčia aukštyn kojom kiekvienos, save gerbiančios asmenybės gyvenimą. Keisčiausia yra tai, kad be tos milžiniškos intervencijos, iš savo aukos "smauglys" bando išpešti visokeriopą naudą sau, nekreipdamas dėmesio nei į kito žmogaus poreikius nei į norus. Bet koks prieštaravimas, priimamas kaip nusižengimas režimui ir yra visiškai netoleruojamas, tokie žmonės pasižymi kategorišku požiūriu į kitokius nei jie.

Kitas manipuliavimo žmonėmis būdas, kuris bene pats populiariausias - manipuliavimas priešingos lyties atstovais, pasitelkiant kito žmogaus jausmus. Žinoma, tai praktikuoja daugiau moteriškos giminės atstovės, tačiau vis dažniau pasitaiko atvejų ir tarp vyrų, ir vis dėl to, kas tai? - galime vėl grįžti prie to, kas yra meilės jausmas ir ką jis reiškia, kokia jo galia. Dėl mylimo žmogaus padarysime bet ką, kad tik jam įtiktumėme, o tai sudaro idealias sąlygas piktnaudžiauti, naudotis, manipuliuoti kitu žmogumi. Jei žiūrėsime į bendrą dviejų žmonių santykių visumą ir priimsime, kad jų santykiai neturi jokios perspektyvos, bet vis dar laikosi ant kabliuko, bet nei viena pusė nesiryžta padėti taško, ir bandysime panagrinėti priežastis kodėl tai vyksta, tai pastebėsime tokias tendencijas, o jas nulemia tokios priežastys, pagrindinės jų: materialinis apsirūpinimas, nenoras likti vienam, tam tikra prasme, atsarginis variantas, pastovaus sekso partnerio poreikis ir t.t. - į kur tai veda? - veda į tai, kad nejučia abu pradeda kito žmogaus paiešką ir prasideda apgaudinėjimas: slapti pasimatymai su kitais, galimais potencialiais partneriais, manipuliavimas vienas kitu, naudojant esamo partnerio materialinius išteklius ir tuo atveju, santykiuose nelieka jokių rimtų įsipareigojimų ar bendros ateities suvokimo, nors tai ir nėra garsiai deklaruojama. Ir vis dėl to, tai patys pavojingiausi santykiai, sudarantys pačias sunkiausias galimybes ištrūkti iš galimų manipuliavimo pinklių. - pasirinkime labai tipinę situaciją: mergina suvokia, kad jos ilgametis draugas nėra jos išrinktasis, tačiau nenori likti viena. Ką ji daro? - žinoma, palaiko santykius su savo vaikinu ir intensyviai ieško kito partnerio, tik čia jau nėra objektyvi paieška, dėl to, kad yra iškilęs ne vien natūralus poreikis rasti tinkamą partnerį, bet poreikis rasti geresnį už esamą. Tikimybė, kad ras tą, kurio reikia tokiomis sąlygomis priartėja prie nulio, nes realiai yra ieškomas toks pat žmogus, tik su tam tikrais pakitimais, tam tikromis modifikacijomis, - praktiškai ieškomas toks pat vaikinas, nes viso to priežastis: kažkada buvęs idealus aistros ir jausmo šaltinis. Ieškančioji tiki, kad vis dėl to egzistuoja jos vaikino antrininkas, nors pati to tiesiogiai ir nesuvokia. O kokie santykiai šiuo atveju su tuo žmogumi, kuris vis dar yra gyvenime? - iš jo imama tai, ko reikia manipuliuojančiam žmogui. Tai - niekas kita, kaip žaidimas kito žmogaus jausmais, pasitikėjimu. Tokie žmonės, paprastai nenusiramina visą gyvenimą ir ieško savo idealo gana ilgai, žinoma, daugelis jų randa, tačiau tol kol nenutraukiami per ilgai užsibuvę santykiai, tol retai kada randamas tinkamas "pakaitalas". O kol bus ieškomas taip vadinamas antrininkas, tol visi bandymai baigsis be rezultatų.

Galima išskirti ir daug kitų manipuliavimo būdų, tačiau esmė išlieka ta pati: "Tikslas pateisina priežastis" - daugeliu atveju yra vykdomas savigarbos, orumo, išdidumo ir pagarbos sau genocidas.

2008 09 01
Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 944 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 5.0/1
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]