Pagrindinis » 2015 » Lapkritis » 25 » Vadovavimo menas
22:52
Vadovavimo menas

Daug metų tikėjau, kad įmonės vadovu nėra sudėtinga būti, kad vadovų tipažai ir žmonės, kuriais jie tampa tiesiog labai norėjo jais tapti ir tapo. Deja, tenka pripažinti, kad tai kur kas sudėtingiau, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Visų pirma, išskirkime du pagrindinius lyderių t.y. vadovų tipažus. Tai geri, pasiaukojantys žmonės (tokiais vis dar tikiu) ir žmonės, kurie yra linkę apsimetinėti, meluoti ir dėvėti juos stipriai pakeičiančias kaukes, t.y. taip vadinami manipuliatoriai. Būtent manipuliuojančių vadovų tipažas yra vyraujantis. Pažvelkime į juos šiek tiek kitu kampu.

Vadovavimas, tai – darbo darymas kitomis rankomis. Kai šią frazę išgirdau universiteto studijose, mane tai šokiravo, nustebino, o gal net privertė šiek tiek pasišlykštėti, juk aš tikėjau, kad darbas vardan idėjos ir siekimas bendrų tikslų savaime yra kilnus ir net negalėjau pagalvoti, kad kažkas kažką gali daryti kažkieno kito rankomis – juk mes visi tik turime savo pareigas ir jas vykdome. Direktorius pasirašinėja sutartis, vadybininkas vysto verslą, buhalteris tvarko sąskaitas. Deja, mano naivus iliuzijų pasaulis sugriuvo ir įmonės valdymas, t.y. pats vadovas ir jo vaidmuo įmonėje staiga nusidažė visai kitomis spalvomis. Geriau to būčiau nesupratęs. Vėlu.

Įmonės vadovas privalo naudotis visais turimais resursais, kad pasiektų užsibrėžtus įmonės tikslus, t.y. didintų pelną. Spausdintuvai, įmautės ir žmonės tėra įrankiai pasiekti tuos tikslus. Niekas daugiau. Kaip kalbame apie darbuotojų motyvaciją, ypač „vidinę“ motyvaciją, visada norisi paklausti to taip „vidumi“ motyvuoto darbštuolio – ar tave motyvuoja tai, kad tu uždirbi įmonei pelną ir vykdai vieną iš tų privalomų funkcijų be kurių įmonė negalėtų gyvuoti? Skamba banaliai, tiesmukai ir žiauriai, suprask, kad esi lyg mechanizmo varžtelis ir tik nuo tavo darbo priklausys ar tu... Hmmmm... ar tu sėkmingai vykdysi įmonės finansinius planus. Vėl gi, niekur nėra žmogaus, visur yra įmonė, pelnas, na o darbuotojas, tai lyg kažkas šalia. O nuo ko priklauso ar darbuotojas gerai dirbs? Tiesa, nuo įmonės vadovo. Jei jis talentingas manipuliatorius, noriu pasakyti vadovas, tai jis visada ras morką, kurią ant virvelės pakabinęs tau prieš nosį vers tave traukti, lyg kokį asilą, tą įmonės vežimą, o tu tikėsiesi, kad štai va jau ta morka bus tavo ir iš visų jėgų stengsiesi dirbti dar daugiau, tempti tą vežimą dar stipriau. Morkos juk vis tiek negausi. Net nesvarbu kas ta morka, kokio pavidalo ta morka, jos gali būti skirtingos, juk kiekvienas turime savo morkas. Talentingas manipuliatorius (vadovas) kiekvienam pakabins asmeninę morką, o esant reikalui ras vis naujų morkų ir jį taip motyvuodamas kiekvieną vers stumti įmonės vežimą pirmyn.

Baisiausia yra tada, kai tu pradedi suprasti, kad tas, alia tai talentingas vadovas, tau bando kabinti morką ir tikisi, kad tai suveiks. Tiesa, suveikia 85%. Žaidimas pasibaigia tada, kai manipuliatorius supranta, kad morka jau nebeveikia. Tada visi žaidimai pasibaigia. Įdomiausia yra tai, kad jie pasibaigia tada, kai tas vežimą tempiantis asilas atidavė visas savo jėgas ir jau niekuo negali padėti, t.y. produktyviai dirbti. Tada belieka laukti ir žiūrėti kas bus toliau. Koks gali būti kitas scenarijus? Tikriausiai vieno asilo pakeitimas kitu, kaip tik tuo, kuriam patinka šviežios morkos arba tikėtis, kad tas asilas, t.y. darbuotojas, nenorėdamas prarasti darbo jį dirbs bent tiek, kad įmonė gyvuotų. Tikriausiai tokių dauguma.

Kiek man teko susidurti su vadovais, tai iš tiesų ypatingai lengvai bendraujantys, savimi pasitikintys ir protingi žmonės. Dar geriau jie darbus daro kitų rankomis t.y. vadovauja. Įmonės klesti, pelnas auga. Žiūrint pragmatiškai – tu dirbi, o tau už tą darbą atsiskaito. Bet nepamirškime, kad ta dalis, kurią gauna darbuotojas yra tokia menka, kad jis, nors ir tai žinodamas, nieko pakeisti negali, o jei ir norėtų, jam tai vargu ar pavyktų, juk samdomas darbuotojas, kaip ir bet kuri įmautė ar spausdintuvas gali bet kada būti pakeistas kitu.

 

Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 777 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 5.0/1
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]