Pagrindinis » 2009 » Rugsėjis » 9 » Šeimos idilė
16:43
Šeimos idilė

Kai kas kartą susitinkame su nauju, priešingos lyties žmogumi, stebime jį ir galvojame, kuo jis žavus,kuo patrauklus, kodėl "fainas", o kodėl ne. Viskas vyksta čia ir dabar. Iš tikrųjų, nėra to vienareikšmio atsakymo, kad būtent šis sutiktas žmogus bus tas vienintelis ir nepakartojamas, kad su juo nugyvensime ilgą ir laimingą gyvenimą. Net ir širdies balsas, apie kurį mes dažnai deklaruojame, nėra lemiamas faktorius, kodėl norime vieno ar kito žmogaus ir tik kiekvienas iš mūsų žinome ko mums reikia tame, kitame žmoguje - skubėsime sakyti, kad visko, o kas yra viskas? - Idealaus, o kas yra idealu? - o gal iliuzijos, kuria matome televizoriaus ekranuose ir kurių niekada gyvenime nepamatysime viešumoje?.. iš tikrųjų, ta iliuzija apie įsivaizduojamą partnerį, ji egzistuoja stipriai ypač tada, kai ilgesnį laiką esame vieniši. Tai bene pagrindinė kliūtis keliui į laimę su galbūt tinkamu partneriu, tačiau kodėl viskas taip keblu ir sudėtinga? Manau, kad šiuo atveju verta paieškoti atsakymų mūsų praeityje - vaikystėje ir kiekvieno mūsų matytame šeimos modelyje. Panagrinėkime tai plačiau. 


Man teko pažinti ne vieną asmenybę, ne vieną priešingos lyties atstovą, tačiau tendencijos išlieka tos pačios. Susirasti partnerį, išlaikyti jį šalia savęs ir ateityje neturėti problemų dažniau turi tie žmonės, kurie gyveno normaliose šeimose ir turėjo abu tėvus. Vieniša mama užauginusi dukterį ir visą vaikystę atvirai demonstravusi savo vaikui neapykantą tėvui, pasmerkia dukterį ateityje turėti didelių problemų sukuriant šeimą ir darnius santykius. Vieniša motina užauginusi sūnų, labai dažnai jam atstos moterį, kurią jis norės matyti šalia savęs ilgą laiką, kartu formuojant požiūrį į silpnąją lytį.

Kiekvienas iš mūsų, esame tėvų asmenybių, santykių ir matyto šeimos stereotipo suformuota asmenybė, kuri yra iš anksto užprogramuota atitinkamai ateityje turėti sėkmingus ar nesėkmingus šeimyninius santykius. Matydami ne visai sėkmingus tėvų tarpusavio santykius, mes tikrai žinome, kokių santykių nebenorėsime savo šeimoje, tai veikia kaip saugiklis, kuris apsaugo nuo panašaus, nesėkmingo šeimos modelio ateityje.

Dažnai esame panašūs į vieną iš savo tėvų. Jei šeimoje yra "sveiki" santykiai, - mergina ieškos tėvo atitikmens, vaikinas - motinos. Priešingu atveju, neturėdami teigiamo pavyzdžio, mes nežinosime kaip turi atrodyti teigiama šeimos santykių pusė, bet tikrai žinosime, kokių santykių nebenorėsime. Ką tai duoda? - Situacija iš tiesų pasidaro kebli, kai paniškai bijome sukurti naujus ilgalaikius santykius bijodami, kad tas neigiamas, vaikystėje matytas šeimos modelis mūsų gyvenime bus toks pat kaip ir  tėvų.  

Didžiausia bet kokių santykių baimė - likti įskaudintiems. Vaikystėje matę konkretų motinos ir tėvo santykių modelį, žinome kokių santykių nenorime ir tos neigiamos asmeninės savybės, kurias turėjo vienas iš mūsų tėvų ir kurios, mūsų subjektyvių manymu buvo dėl to kaltos (nesiskaitymas, nepagarba, psichologinis smurtas ir t.t.), turi labai didelę įtaką kuriant ilgalaikius santykius.

Motina ir tėvas augindami savo vaikus padeda pamatus vaiko ateičiai ir jo požiūriui į šeimą. Neištikimo tėvo sūnus ateityje taip pat dažnai  tampa mergišiumi, nes jis matė tokį šeimos modelį - tai seniai patvirtintas faktas... jei norite rasti atsakymus, paklauskite savo vienišų draugų ir draugių apie jų šeimą - atsakymą aš jau žinau, o Jūs?..

Kategorija: Vyras ir moteris | Peržiūrų: 1315 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 9
2009-Rugsėjis-24
1. :) [Įvesti]
Pries kelis straipsnius lb priestaravai siai minciai, kad renkames partnerius pagal tevus. =) Beje, nesutinku su tuo, kad jei santykiai tevu buvo nevyke, tokiu partneriu nebesirinksime. Manau, bet kokiu atveju, nesamoningai, remiantis susiformuotu poziuriu, ,,koks turi buti vyras" ir ,,kokia turi buti moteris" renkames partnerius panasius i savo tevus. Tik tuomet ir kyla problema, nes renkames ,,problematiskus" zmones (greiciausiai jei tevai nesugebejo issaugoti santykiu, turejo savo problemu, nenoro, nemokejimo apsislifuoti savo kampus) ir stai mes pasirenkame tokius pacius santykius ir ratas prasideda is naujo.

2009-Rugsėjis-24
2. Marius (markis) [Įvesti]
Neprasideda ratas iš naujo. Šeimos atmosfera formuoja požiūrį į šeima, juk ne veltui sakoma, kad vyrus renkasi merginos pagal tėvą, o vyrai - pagal mamą, tad jei šeimoje vyras blogio įsikūnijimas, tai ar mergina, suvokdama, kad tai pats blogiausias vyras, staiga rinksis tokį patį? - ar jei vyras nesutarė su savo mama, jis rinksis tokią pat žmoną?.. nesirinks, nes mes žinome, ko nenorime, ieškome tokios ateities, kuri neatkartotų nesėkmingų tėvų santykių, tai yra pagrindinė baimė. Apie tai esu kalbėjęs su labai daug vienišų žmonių ir mano išvados nėra iš piršto laužtos. Teisybė, gal ne 100% atvejų, tačiau...

2009-Rugsėjis-29
3. Marius (markis) [Įvesti]
Jei komentarais siekiama pasišaipyti ar neobjektyviai išreikšti mintis siekiant įžeisti autorių, bei jo straipsnius, tokius komentarus puslapio administratorius pasilieka teisę šalinti.

2009-Spalis-04
4. Andželika [Įvesti]
Aš manau, kad visaip būna. Bet, kaip ir sako Marius, kad jei šeimoje mato tai, ko nenorėtų, kur merginai - tėvas blogio įsikūnijimas, o vaikinui motina - visai ne ideali, tai nemanau, kad suaugę jie pasirinks kažką panašaus į savo tėvus. Žinoma, tikimybė yra, tarkim, kad nesuvokdami ir pasąmoningai taip ir pasirinks... Tačiu pasąmonėje kartais tėvo ir motinos (idealiųjų) vaidmenį atlieka ne biologiniai tėvai, vaikystėje mums įstringa mūsų vyro ir moters idealai - gal; tai dėdė ar teta, gal dažnai besilankantys tėvų draugai, žodžiu, ne visada tą tapatiname su tikraisiais tėvais, juo labiau, kai augant sąmoningėji ir matai, kad tai ne tavo variantas. Žinoma, mums duotos smegenys, bet duoti ir instinktai, ir kažkokie pasąmoningi veiksniai prieš kuriuos protas bejėgis, bet vis tiek palikti save be pasirinkimo galimybės ir nurašyti viską, kad tikrai taip bus gal ir nevertėtų? Aš visgi pritarčiau, kad mes renkamės ir nebūtinai panašius į tėvus.

2009-Spalis-05
5. Marius (markis) [Įvesti]
Oooo... Andželika šaunuolė, geras komentaras - teisingai galvoji. Viskas užsiprogramuoja dar vaikystėje, viskas...

2009-Spalis-05
6. Andželika [Įvesti]
kas ten žino, ar teisingai, manau, niekas :)

Tai tik nuomonė... tik tiek, kaip ir visų mūsų :)


2009-Spalis-07
7. Marius (markis) [Įvesti]
Tai tik nuomonė, šitas straipsnis ir tik nuomonė, o jei ji kažkam ne visai priimtina, tai manau visai normalu - tik varyti ir šmeižti nereikia...

2010-Kovas-22
8. Irina [Įvesti]
na duodi, Mariau, visai man smegenis sujaukei. ir man kazkaip labai daug teko sia tema dometis, tik dabar supratau, kad niekad palygindama savo vyra su tevu labai mazai bendro randu. tuo pat metu labai didziuojuosi ir savo tevu ir savo saunuoliu vyru, ar taip gali buti?

2010-Kovas-22
9. Irina [Įvesti]
www.darnipora.lt labai nemazai atsakymu pateikia visoms temom :) net neabejoju, kad tikriausiai viska ten esi perskaites, bet gal kas ka sau naujo atras . galima ir konsultuotis. sekmes :)

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]