Pagrindinis » 2010 » Birželis » 12 » Objektyvus savęs vertinimas
14:00
Objektyvus savęs vertinimas

Tikriausiai ne vienam iš mūsų teko susidurti su pagyrūnu, pasipūtėliu ir labai gerai apie save galvojančiu žmogumi. Tokie žmonės paprastai nėra mėgstami kompanijose, nes save vertina geriau nei aplinkiniai apie jį galvoja, maža to, tokie žmonės stengiasi kuo dažniau priminti aplinkiniams, kokie jie yra šaunūs. Ar jie vertina save objektyviai, ar toks žmogus iš tikrųjų yra pats geriausias, pats šauniausias ir pats pačiaušiąs, ar iš tikrųjų toks, kokiu jis save laiko?

Iš tikrųjų statistika byloja visai kitokius faktus. Save objektyviai vertinti sugeba labai mažas procentas žmonių. Tai gali reikšti viena,— subjektyvus savęs vertinimas gali būti arba pernelyg teigiamas, arba pernelyg neigiamas. Man teko susidurti su abejomis tokių žmonių kategorijomis. Kaip manote, kuriems gyvenime labiau sekasi?

 Vieni jų nuolatos dūsauja, kad jiems labai nesiseka ir vietoj to, kad imtųsi ryžtingesnių veiksmų ir keistų savo gyvenimą, nieko nedaro, nes neturi tam valios arba tiesiog nepasitiki savimi. Kiti, tie kurie labai gerai apie save galvoja, iškelia labai aukštą kartelę save supančiam pasauliui, kitus laiko ne tokiais tobulais kaip kad patys save laiko, todėl labai dažnai kritikuoja ar net žemina save supančius žmones. Be šių neigiamų savybių yra vienas labai svarbus bruožas — tokie žmonės sugeba pasitikėti savimi ir tvirtai eiti gyvenimo taku, tačiau...

Galime pateikti labai paprastą pavyzdį, įsivaizduokime, kad žmogus, įsigijo aukštąjį išsilavinimą, jam tai gali atrodyti labai didelis pasiekimas, jis jaučiasi pakylėtas ir vertas pačio geriausio darbo su pačiomis puikiausiomis sąlygomis. Ar toks žmogus save vertina objektyviai? Tokių kaip jis gali būti ne vienas, ir net ne du – juk visų svarbiausia, kokie esame tarp tokių pačių žmonių kaip mes, koks mūsų realus konkurencinis pranašumas prieš tokį pat, ar net aukštesnį išsilavinimą turintį žmogų. Asmuo, įgijęs aukštąjį išsilavinimą, gali save labai gerai vertinti vien tik už tai, kad jis turi diplomą ir jam gali atrodyti, kad to visiškai pakanka jo karjerai.

Per geras savęs vertinimas – blogai, blogas savęs vertinimas, taip pat blogai, mažas objektyviai save vertinančiųjų procentas... bet žmonės kopia karjeros laiptais, tampa puikiais organizacijų lyderiais, puikiais savo srities specialistais... Kaip tai įmanoma? – visa tai galima nesunkiai paaiškinti. Kuo didesnis savęs vertinimo ir tikrosios, objektyviosios realybės skirtumas, tuo didesnė tikimybė, kad žmogus sunkiau ras savo vietą po saule. Kitaip tariant, kuo didesnis nuokrypis nuo to, kuo esame iš tikrųjų ir ką apie save galvojame, tuo sudėtingesnis ir blogesnis mums atrodys pasaulis, nes nuolatos atrodys, kad esame kur kas daugiau verti nei galime šiandien turėti, o tai juk taip subjektyvu. 

Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 2153 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]