Pagrindinis » 2011 » Rugpjūtis » 30 » Kompromisas: laimėjimas ar pralaimėjimas?
13:51
Kompromisas: laimėjimas ar pralaimėjimas?

Kas yra kompromisas, ir kaip jis suvokiamas? Tarptautinių žodžių žodynas taip aiškina: kompromisas [lot. compromissum — abipusis pasižadėjimas]: 1. priešingų nuomonių ir interesų atstovų susitarimas, pasiektas abipusėmis nuolaidomis. Ne vieną kartą esu susimąstęs apie tai, kas yra kompromisas realiame gyvenime arba realiuose žmonių santykiuose. Ar tai, kad abi pusės pasiekia ištiesų abiems pusėms priimtinus sprendimus, reiškia, kad abi pusės yra laimėtojos, ar tik viena kažkuri pusė yra laimėtoja, o gal abi pusės yra pralaimėjusios?

Labai įvairiai galime interpretuoti žodžius ir mintis apie labai įvairius kasdieninius gyvenimo įvykius ir labai dažnai privalome priimti kompromisus ne tik su aplinka, bet ir patys su savimi. Tiesa, yra begalės žmonių, kurie kompromisų tiesiog nepripažįsta, kitaip tariant, nelinkę nusileisti, tačiau įsigilinkime į pačią prasmę „nelinkę nusileisti", reiškia, nelinkę užleisti savo pozicijų ir tam tikra prasme pasiduoti ar pralaimėti. Iš tiesų, kompromisas realiame gyvenime reiškia abiejų prieštaraujančių pusių pralaimėjimui, kai nelaimi nė viena iš pusių, tačiau pralošia abi.

Situacija šeimoje. Vyras nori pirkti naują automobilį, tačiau žmona jam prieštarauja, nes argumetuoja tuo, kad naujam automobiliui bus išleistos visos šeimos santaupos. Atrodytų, kad bendra situacija yra palankesnė žmonai ir daugelis skubės tam pritarti, tačiau jei vyras užsispiria ir bet kokia kaina nori pirkti naują transporto priemonę. Tipiniu atveju, abu sutuoktiniai ieškos sprendimo, kuris tenks abi puses, t.y. lieka šeimos santaupos ir vyras turi tai, ko taip trokšta. Ar šiuo konkrečiu atveju yra įmanomas sprendimas pilnai tenkinantis abi puses?

Situacija darbe. Pelningai dirbančios įmonės darbuotojas suvokia, kad jam į rankas tenkantis atlyginimas yra per mažas, kad jo vos užtenka susimokėti paskolai už būstą ir išmaitinti šeimą. Jis nueina pas įmonės vadovą ir prašo jam pakelti algą bent 10%. Vadovas konkrečiam darbuotojui paaiškina, kad darbuotojo darbas neatneša tiek naudos, kad būtų galima kelti jam atlyginimą. Pasiūlyti papildomo darbo ar galimybių užsidirbti darbdavys taip pat negali. Ar šiuo konkrečiu atveju yra įmanomas sprendimas pilnai tenkinantis abi puses?

Tiek vienu, tiek kitu atveju, kogero, bus pasiektas kompromisas, kai visos pusės pasirinks viesiems priimtinus sprendimus. Galimas ir kitoks scenarijus, kai žmona neleis vyrui nusipirkti automobilio ir kai dardavys nepakels darbuotojui algos. Kaip manote, kuo visa tai galėtų pasibaigti? Scenarijus labai nuspėamas: vyras vistiek nusipirks nauja transporto priemonę, tik be žmonos žinios, o darbuotojas, nesulaukęs norimų pinigų susiras kitą darbą. Kitaip tariant, jei nebus priimtas kompromisas, viena iš skirtingų interesų pusių skaudžiai pralaimės.

Su kompromisu ar be jo, visada bus pralaimėjusios pusės, tik kompromiso atveju tą pralaimėjimo/nuolaidžiavimo kartėlį abi pusės pasidalins vienodai, o be abipusio nuolaidžiavimo/kompromiso galimas tik vienos iš prieštaraujančių pusių triumfas (laimėjusios), o kitos (pralaimėjusios) – visiškas fiasko.


Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 1280 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]