Pagrindinis » 2011 » Rugsėjis » 19 » Kai virėja valdo valstybę
15:28
Kai virėja valdo valstybę

Garsus proletariatų vadas V. I. Leninas sakė: kiekviena virėja gali valdyti valstybę. Įdomu, ką jis turėjo mintyje? Ar tai, kad kiekvienas iš mūsų, atsidūręs tinkamoje vietoje tinkamu laiku gali vesti liaudį į revoliuciją ir tam nereikia ypatingų gabumų, ar tai, kad kiekviena gajesnė moterėlė gali užimti valstybės vadovo postą? Įdomus fenomenas, juk ne paslaptis, kad valstybių, korporacijų ar net įmonių vadovais tampa patys išmintingiausi, protingiausi visuomenės atstovai... nors, kita vertus, kuo Lietuvos prezidentė skiriasi nuo kitų tūkstančių Lietuvos moterų? Kuo Lietuvos premjeras išsiskiria iš kitų, tokio pat amžiaus vyrų? Už jį yra ir protingesnių, ir sėkmingesnių žmonių, ir tokių ne vienas, bet nė vienas iš jų neužima nei prezidento, nei premjero postų.

Atlikti socialiniai tyrimai su žmonėmis parodė, kad kiekvienas žmogus, sukuriant tam palankias sąlygas, gali virsti ir virsta despotu, tironu, o tai reiškia, kad mūsų charakterį ir būdą labiausiai lemia išoriniai veiksniai, leidžiantys atsiskleisti užslėptoms žmogaus, kaip gyvos būtybės, savybėms. Tik reikia sukurti tam tinkamas sąlygas.

Hipotezė apie tai, kad toli gražu ne žmogaus gabumai, išvaizda lemia jo vietą visuomenėje, man seniai neduoda ramybės. Jei kiekvienam žmogui suteiktumėme atitinkamas sąlygas, kad ir būti prezidentu, premjeru, ar jis lygiai taip pat sėkmingai valdytų valstybę? Sakysite, kad ne? Pažvelkime į istoriją, - ar tik nėra buvę žmonijos istorijoje atvejų, kai nevykėliai prezidentai, premjerai nuvedė valstybę visiško žlugimo link? Stalinas, Hitleris, Napoleonas... ar jie nebuvo tie patys virėjai iš virtuvės, kurie gavo šansą pasauliui perteikti savo iškreiptą supratimą apie visuomenę ir žmogų joje? Tiesa, jie tokie patys mirtingi kaip ir mes, tokie patys pilni ydų ir pilni trukumų žmonės, niekuo nesiskiriantys nuo mūsų. Sakysite, kad jie skyrėsi, nes tapo tuo, kuo tapo? O jei tuo metu Hitlerio vietoje būtų buvęs kitas žmogus? Stalino vietoje kitas žmogus, Napoleono?.. – gal būtų buvęs ne Hitleris, o Hilteris, Saltinas, Apoleonas, ar bet kuris kitas su bet kuriuo kitu vardu ir toks pat tironas su ne ką mažesniu požiūrio į pasaulį iškrypimu. Iš tiesų, kokio žmogaus tuo metu reikėjo, toks žmogus ir rado savo vietą istorijoje.

Ar virėja gali valdyti valstybę? Ne. Ne kiekvienas žmogus gali sutikti turėti tokią atsakomybę savo rankose, tačiau tai tik dalis žmonių. Yra ne vienas individas, kuris apie save galvoja taip gerai, kad net šiandien yra pasiruošęs užimti svarbiausius pasaulio valstybių valdymo organų postus ir parodyti pasauliui savo išprusimą ir supratimą. Rizikingas projektas, - bet akivaizdus faktas yra tas, kad nereikia būti lyderiu, kad galėtum vadovauti valstybei, nereikia būti išskirtiniu, kad galėtum pasakyti savo nuomonę. Reikia būti vietoje ir laiku, tai lyg loterijos ratas – jei rodyklė atsistos ant tavęs, vadovausi valstybei, korporacijai, įmonei ar net imperijai. Kokio tavęs reikės, tokiu ir būsi.

Peržiūrų: 772 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]