Pagrindinis » 2009 » Lapkritis » 23 » Baimės faktorius
15:25
Baimės faktorius

Ar Jums yra nutikę taip, kad tai, ko trokštate, labai dažnai negaunate? – ko gero, daugelis net nesusimąsto apie tai, tačiau padiskutavus su tam tikrais žmonėmis, bei šiek tiek pastudijavus literatūrą, išvados apie tai, kokią įtaką gyvenimui turi mūsų baimės mane tiesiog šokiravo.

Įsivaizduokime situaciją, kai žmogaus gyvenime kažko trūksta ir jis to kažko labai trokšta, nori... tai gali būti noras turėti pinigų, intymius santykius, karjerą ir pan. Paprastai gyvenime egzistuoja labai paprasti dėsniai – aš turiu tai, ko noriu turėti ir dedu pastangas, kad tai turėčiau, kartais tai veikia, o kartais ne visai... šiuo atveju, mintis apie tai, kad mes labai dažnai prie savęs pritraukiame tai, ko ne tik kad tiesiogiai negalime įtakoti, bet ir tai, ko iš tikrųjų net nenorime. Į šią problemą galime žvelgti keliais aspektais ir per skirtingas prizmes, vienas iš įdomesnių literatūroje aprašytų atvejų, tai psichologinės žmogaus problemos susijusios su jo sugebėjimu užmegzti artimus ryšius.

Psichologai tvirtina, kad labiausiai bijome to, ko labiausiai trokštame, o kaip tai gali įtakoti asmeninius santykius su mylimu žmogumi? – pasirodo, problemos kyla iš mūsų vaikystės, panagrinėkime keletą modelių.

Būti kontroliuojamais labiausiai bijo tie, kurie nepasitiki savimi, kurie vaikystėje patyrė tėvų valdingumą ir jiems buvo draudžiama turėti savo nuomonę. Tokie žmonės nesugeba pasakyti „ne" ir dažnai jų partneris būna labai savininkiška ir valdinga asmenybė.

Baimę išgyventi gėdą labiausiai turi tie žmonės, kurie vaikystėje buvo tėvų nepripažįstami ir mažai skatinami, kritikuojami. Todėl tokiems žmonėms yra baisu, kad partneris pamatys visas jo silpnąsias pusės, tad vos tik santykiai pradeda įgauti pagreitį, tokie žmonės išsigąsta ir nutraukia santykius.

Labai dažnas atvejis – tėvų skyrybos, apie tai jau buvau rašęs ankstesniuose savo straipsniuose.- tokie žmonės baiminasi būti palikti. Tokie žmonės arba neieškos artimų santykių, arba juos nutraukinės savo iniciatyva, arba pasirinks tokį partnerį, su kuriuo neįmanoma turėti ilgalaikių santykių.

Jei žmogus patyrė šeimoje smurtą - intymumą sies su nemeile. Jis akylai stebės savo partnerį, lyg ant svarstyklių matuodamas davimo ir gavimo pusiausvyrą. Jam nuolat atrodys, kad jis stengiasi labiau, o partneris naudojasi jo gerumu ir dosnumu.

Dažnai žmonės klaidingai tiki, jog atėjęs į gyvenimą naujas žmogus panaikins jų ydas ir jį pakeis, iš tikrųjų, tai nutinka tik įsimylėjimo laikotarpiu, vėliau paaiškėja, kad tas žmogus visiškai kitoks, nei buvo anksčiau. Iš tiesų, žinant tokius faktus, nėra sunku suprasti, kai kurių žmonių asmeninio gyvenimo kelio vingius.
Kategorija: Vyras ir moteris | Peržiūrų: 812 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 4.0/1
Viso komentarų: 4
2009-Lapkritis-27
1. link [Įvesti]
gal tu duok nuoruodą iš kurios kopijuoji visą šitą daiktą. gal dar ko rasim ten :)

2009-Lapkritis-27
2. Marius (markis) [Įvesti]
Mielai duosiu nuorodą: www.marka.lt - čia rasi visko, jei bus ką norėsi daugiau sužinoti, rašyk man į elektroninį paštą ir pasistengsiu patenkinti tavo smalsumą. happy

2010-Kovas-09
3. Laimis [Įvesti]
Taip, kokie mes esame šiandien, tai pasekmė to kaip mes užaugome, ką atsinešėme iš vaikystės. Kiek susiduręs su psichologija, tai ir yra paremta tuo, kad tuo kuo mes eame reikia ieškoti praeityje, ir tik tai išsaiškinus gali keisti savo asmenybę, gal atsisakyti savo kompleksų

2010-Kovas-21
4. Irina [Įvesti]
man labai patiko sis straipsnis, gaila, kad toks nedidelis. labai tiktu siam straipsniui Eric Berne knyga Games People Play. cia gal daugiau tam pirmajam komentatoriui skirta :)

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]