Pagrindinis » 2011 » Sausis » 23 » Agresija prieš tylą
21:48
Agresija prieš tylą

Vienu gyvenimo periodu stebėjausi žmonėmis, kurie nevengia konfliktų ir lengvai pasiduoda konfrontacijoms, tikėjau, kad visose gyvenimo situacijose galima rasti kompromisus ir eiti tuo gyvenimo keliu, kuriame vyrauja šypsenos ir tolerancija. Deja, mano tokias mintis išblaškė pats gyvenimas – norint išlikti šiuolaikiniame pasaulyje turi būti ne tik agresyvesnis, protingesnis, gudresnis ir geresnis už likusius individus, tačiau suprasti kokie žmonės tave supa, kitaip viskas, kuo tiki, tikėjai ar siekei virs pelenais. Iš tikrųjų ta kova, kova su žmonėmis, kurie yra aplink, aišku nekalbant apie artimuosius, turi vykti stengiantis išsaugoti autonomiją ir aplinkinių pagarbą, ko gero, tai kiekvieno iš mūsų kasdienybė.

Visada galvojau, kad norint kažką gyvenime pasiekti, reikia būti empatišku ir nepamiršti žmogiškųjų vertybių, tačiau susiduriant su tiesiogine kitų asmenų psichologine prievarta visi geri norai ir tikėjimas, kad žmonės iš prigimties yra geranoriški, virsta farsu.

Man teko išbandyti ne vieną bendravimo strategiją bendraujant su labai skirtingais žmonėmis – iš tiesų, tipažai gal ir labai skirtingi, tačiau tam tikri dėsniai, tam tikri žmonių tipažai išlieka tokiais stereotipiniais, kad vien tik identifikavus tokį tipaža iš pat pradžių reikia suprasti kaip su juo bendrauti, kad santykiai ateityje būtų darnūs ir verti pagarbos vienas kitam.

Draugiškas ir kalbus tipažas: daug kalbu, mažai darau – koncentracija į bendravimą, į komunikaciją, tačiau mažesnis dėmesys darbui ir tiesioginės atsakomybės vengimas. Komunikabilumas šiuolaikiniame pasaulyje vertinamas kaip teigiama žmogaus savybė. Komunikabilūs žmonės tampa puikiais vadybininkais, o išsiugdę emocinį intelektą – puikiais vadovais, tačiau tipinis sangvinikas (daug bendraujantis) niekada nepraleis progos su kuo nors pakalbėti, padiskutuoti, jam svarbiausia, kad būtų su kuo kalbėtis, kad būtų kam išreikšti savo jausmus ir emocijas. – tai ir bus pagrindinis prioritetas tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime.

Agresyvus tipažas: visada priešakyje. Stengiasi būti lyderiu ir vadovauti pačiais primityviausiais metodais – paprastai tokie žmonės turi tvirtą valią, dažniausiai jiems sekasi padaryti karjerą, tačiau pats bendravimas su žmonėmis, dėl pernelyg agresyvaus būdo trukdo komunikacijai, todėl tokie žmonės būna nelabai mėgstami aplinkinių, tačiau jų visada šiek tiek bijomasi, nes jie lyg ereliai danguje sklando ir stebi aplinką pasiruošę bet kada kirsti iš pasalų. – tokių žmonių, jei tik įmanoma, reikia vengti.

Tylus tipažas: su tokiais žmonėmis visada paprasta, nes užimdami pasyvesnę poziciją iniciatyva jie užleidžia už save emocionaliai stipresniems žmonėms. Niekada nežinai ką jie galvoja, ką reiškia tas tuščias žvilgsnis žvelgiantis į tave, niekada nesuprasi jų gyvenimo, nes jie niekada apie jį nekalba, - tai žmonės esantys šešėlyje. Jie nesistengia bet kokia kaina būti dėmesio centre, tuo jie ir yra patrauklus. – dažnai tokie žmonės gyvena niekieno nepastebimi, vertinami dėl savo tylumo, tačiau labai dažnai smerkiami dėl pasyvumo.

Kaip reikia bendrauti su kiekvienu iš išvardintų tipažų? – universalios formulės nėra. Tai labiau priklauso nuo to, kokio tipažo esame mes patys, ko siekiame bendraudami su konkrečiu žmogumi ir kokie santykiai mus sies ateityje. Gyvenimas nėra paprastas, žmonės nėra paprasti ir žmonių tipažai gali būti labai skirtingi, tačiau visada privalome pirma galvoti apie save ir savo artimuosius, stengtis bet kokia kaina išvengti konfrontacijos ir nebijoti stoti į kova iškilus asmeninės gerovės ar savigarbos pavojui – tai visada padeda.

Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 920 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]