Pagrindinis » 2010 » Rugpjūtis » 04

Žmonės, kurie mus supa, kurie yra aplink – tai visas mūsų gyvenimas ir pasaulis. Labai dažnai, jei sutinkame kitokį, ne visai mūsų pasaulėžiūrą atitinkantį žmogų, jį laikome kitokiu, laikome pašaliečiu, juo stebimės ir jo vengiame...

Ar galime teigti, kad kuo daugiau sutinkame skirtingų žmonių, kultūrų, tuo platesnį akiratį turime? Tam tikra prasme – taip, bet tik labai išskirtinais atvejais. Dažniausiai mes matome kitus žmones tokius, kokius norime matyti, be ne tokius, kokie jie yra iš tikrųjų. O jei to žmogaus negalime priimti tokiu, koks jis yra? Kas tada? 

Sprendžiant sudėtingus požiūrio ir pasaulėžiūros klausimus, tam tikra prasme esame įkaltini savo pasąmonėje, nes tai, kas yra už mūsų supratimo ribų mums yra taip stipriai svetima, kad mes to bijome. Galime prisiminti raganavimo atvejus Viduramžiais, kai vien dėl to, kad žmogus sugebėdavo padėti sergančiajam, jis būdavo apkaltinamas raganavimu ir sudeginamas ant laužo. Taip žuvo šimtai tūkstančių nekaltų žmonių visoje Europoje. Vardan ko?

Šiais laikais niekas žmonių nedegina ant laužų, bent jau civilizuotame pasaulyje, tačiau neapykanta kitokiems, nei esame patys vis dar labai gaji, ji niekur nedingo. Konservatyvus, šaltas ir atsainus požiūris, trumparegiškumas ir subjektyvus savęs vertinimas ... Skaityti toliau »
Prisegta:
Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 809 | Sukūrė: markis | Data: 2010-Rugpjūtis-04 | Komentarai (1)