Pagrindinis » 2009 » Birželis » 25 » Valdinga asmenybė: teorinis modelis
11:41
Valdinga asmenybė: teorinis modelis

Pjautuvas vienoje, o kūjis kitoje rankoje – tik pabandyk prieštarauti!

Valdinga asmenybė, tai tokia asmenybė, kuri nepakenčia prieštaravimų bei kritikos, nors pati mėgsta kritikuoti, labai dažnai kitus žmones laikanti kvailesniais už save ir taip bandanti nuslepti savo kompetencijos trūkumą. Tokiai asmenybei būdingas pagarbos kitiems žmonėms trūkumas. Bendraudamas su kitais žmonėmis, jis nemandagus, net grubus, tačiau labai griežtai nuolankus bendraudamas su viršininkais ar žmonėmis, kurie jam gali būti naudingi. – tipiniai vadovo autokrato asmenybės bruožai.

Labai dažnai susiduriame su savoka “kategoriška asmenybė” – o kas iš tikrųjų tai yra. Paprastai tai žmonės, turintys labai konkrečią, aiškią poziciją tam tikru klausimu ir besistengiantys bet kokia kaina ją apginti, dažnai neįvertindami susiklosčiusių aplinkybių. Paprastai tai organizuoti, veiklūs, į rezultatą orientuoti žmonės, kurie sau kelia labai aukštus reikalavimus, tačiau labai dažnai yra per daug griežti juos supantiems žmonėms.

Kategoriška pozicija labai daugeliu klausimų nėra teigiama asmenybės pusė, juolab, kad toks santykis su aplinka labai dažnai kelia konfliktines situacijas, kurios neigiamai veikia žmonių tarpusavio santykius. Savęs iškėlimas virš visų kitų, kitų pažiūrų, pozicijų nepaisymas ir bandymas savo nuomonę primesti kitam žmogui gali būti priimtinas tik silpnai, kito žmogaus įtakai pasiduodančiai, bei linkusiai nuolaidžiauti asmenybei. Dažnai valdingą, kategorišką žmogų supa būtent tokie draugai, nes su jais bendraudamas jis gali išreikti savo asmenybę, tai mažai prieštaraujantys, dažnai savo nuomonės neturintys individai, kurie yra lojalūs savo valią bandančiam primesti draugui. Kitas, labai dažnai pasitaikantis atvejis, kai valdinga asmenybė beveik neturi draugų, dėl savo gebėjimo smerkti ir teisti kitus žmones, ciniško požiūrio į kitokius nei jis pats, jau iš anksto susidariusia pozicija, kuri dažnai prasilenkia su kitokiu supratimu apie pasaulį. Tokie žmonės sutuoktiniu išsirenka lojalią, nekonfliktišką ir taikią asmenybę, kuri lengvai prisitaiko prie kartais despotiškų poelgių ar kategoriškų samprotavimų kitų žmonių atžvilgiu.

Kategoriškos, valdingos asmenybės ne visada tampa įmonių vadovais, vien dėl to, kad savyje nesugeba “augti”. Save laikydami labai protingais bei kompetetingais, dažnai savo gebėjimų neįvertina objektyviai. Bandymais primesti savo valią, bei nelankstumas daro šiuos žmones pažeidžiamus ir nelabai mėgstamus.

O dabar pabandykime aplink save rasti tokių asmenybių - manau toli ieškoti nereiks.

Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 1569 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]