Pagrindinis » 2009 » Birželis » 7 » Sudėtingi mechanizmai
20:52
Sudėtingi mechanizmai

Santykiai tarp žmonių kartais tokie sudėtingi, kad tam, kad rastum pusiausvyrą, kartais reikia sustoti ir apsidairyti - aplinka, kurioje esame mus įtakoja kur kas labiau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Įdomus fenomenas, - neseniai teko susipažinti su naujais žmonėmis, kurie ir vėl patraukė mano dėmesį. Kažkodėl vis dažniau ir dažniau pradedu žmones lyginti su daiktais: kuo žmogus sudėtingesnis, jo charakteris įvairiapusiškesnis, dvasiškai turtingesnis, tuo labiau jį galime lyginti su sudėtingu mechanizmu, kuo žmogus paprastesnis, tuo jis labiau panašus į elementarų kūrinį. Skamba kiek banaliai - kils klausimas, o kokiam mechanizmui galiu priskirti save? - ar esu sudėtingas, ar esu paprastas? - negaliu kalbėti už tuos, kurie skaito mano mintis šiame puslapyje, negaliu žinoti, tačiau vien tai, kad Tavo akys bėgioja šiomis eilutėmis, jau šį bei tą pasako apie Tave. Tačiau... neapsigaukime.

Panagrinėkime paprastus dalykus - kokie žmonės yra laimingesni, - tie kurie yra atviri ekstravertai, ar tie, kurie uždari intravertai. - sakysite, kad tie, kurie yra atviresni? Ar išreiškiant jausmus, būnant nuoširdžiu, visada gali būti suprastas ir gerbiamas? Ar nuo to priklauso asmeninė laimė, sveikata.. gyvenimo kokybė? - tikriausiai jau nebeskubėsite su šiais teiginiais sutikti.

Grįžkime prie mechanizmų...šį karta, prie automobilių.

Naujas 7 klasės BMW su visais privalumais, - jame įmontuota 40 įvairių kompiuterių, kurie valdo begales procesų mašinoje. Imkime kitą pavyzdį - naujas DAEWOO, kuriame nėra kondicionieriaus, borto kompiuterio, kitaip sakant, tik vienas kompiuteris reguliuoja kuro padavimo sistemą.

Abu automobiliai labai skiriasi, tačiau su jais abiem galime nuvykti iš taško A
į tašką B. O kaip su gedimais, patikimumu? Naujasis BMW - labai prabangus automobilis, tačiau jis labai dažnai genda, nes bent vienas iš galybės (40) jo kompiuterių išeina iš rikiuotės. Tuo tarpu DAEWOO neturi jokių problemų, nes jame paprasčiausiai nėra kam gesti. Paradoksas?

M.K. Čiurlionis rašė: dar nė vienas gilindamasis į save nepasiekė linksmų rezultatų. Reiškia, tam tikri gebėjimai, galimybės unikalų kūrinį daro silpnu - lygiai taip pat, kaip ir BMW - super automobilis yra silpnas savo mechanizmų gausa, kurie genda kur kas dažniau nei paprastas DAEWOO
automobilis.

Teorija apie tai, kad kuo žmogus mažiau supranta, tuo yra laimingesnis, vis dėl to yra labai artima tiesai. Savaitgalį teko susitikti su labai paprastais žmonėmis - pats pasaulio suvokimas yra toks paprastas, kad papildomoms mintims, apmąstymams, tiesiog nelieka laiko. Tempas atima viską, neleidžia sustoti ir apsidairyti. O kam to reikia, paklausite?

Tiesa, kam reikia papildomo kondicionieriaus, kam reikia šildomų sėdynių, kam reikia autopiloto, kam reikia turbinos? O gal nieko nereikia, gal prisiminkime Flinstounų automobilius, kur vietoj variklių - basos kojos?

Vidinis kiekvieno žmogaus asmenybės mechanizmas, jo gebėjimas jausti, interpretuoti bei analizuoti aplinką - kiekvienu atveju yra labai skirtingas. Mes jau gimstame su tam tikrais gebėjimais suvokti pasaulį - tai užkoduota genuose. Tokiais netampame vien dėl to, kad gyvenimo vėjai nebuvo ypač palankūs. Tiesiog - arba tu turi savyje "įmontuotus 40 kompiuterių" lyg BMW automobilis, arba esi paprastas DAEWOO su paprastu požiūriu į pasaulį - jei būtų galima, jei kas leistų... kurį variantą pasirinktumėte? Bet nuoširdžiai...

 
Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 1149 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 11
2009-Birželis-07
1. Andželika [Įvesti]
Jo, kaip sakė Lao Dzė - palaiminti idiotai, nes jie yra laimingiausi žmonės pasaulyje :)
Šiaip tai, kartais ir norisi pasirinkti tą paprastąjį variantą. Nes tiesiog juk taip lengviau.
Kuo sudėtingesnis mechanizmas, tuo labiau jis nesuprantamas.

2009-Birželis-07
2. Marius (markis) [Įvesti]
Tuo rečiau ir genda.. aš renkuosi taip pat paprastąjį variantą - kas dar prisijungs?

2009-Birželis-07
3. Aurimas [Įvesti]
tai save kaip suprantu priskiri prie BMW? o ar į tuos kurie yra DAEWOO žiūri iš viršaus, gal tai jau yra užprogramuota? ar turi galvoje kad tas DAEWOO kitaip suvokia pasaulį? gal kitokie pas ji jausmai? gal nesuvokia laimės ar meilės ???? manau sutinki kad taip nėra, o tai ką tu norėjai pasakyti tai susiję su žmogaus aplinkos suvokimu kuris pas kiekvieną yra skirtingas ir nei BMW nei ZAPAS čia ne prie ko. Tiesiog dažniausiai bendrauji su tais, kurių pasaulėžiūra panaši į tavo... :)

2009-Birželis-07
4. Aurimas [Įvesti]
oi sorry neperskaiciau tavo komentaro, bet vstiek pavyzdys nevykes :)))))))

2009-Birželis-07
5. Marius (markis) [Įvesti]
Ahm... save laikau prie tu sudėtingumu, tiesa... i DAEWOO neziuriu is virsaus, siuo atveju palyginimas buvo skirtas supratimui skirtingu mechanizmu, bet ne "krutumo" prasme. - Suvokia visi pasauli savaip ir myli, ir jaučia, bet tai vyksta gal kiek paprastesne forma - o kas yra pasaulėžiūra - kas ją formuoja, o kiek tai yra jautru su aplinkiniu pasauliu, ir kas tai reguliuoja, ar tas faktas, kad užaugai gatvėje jau nurašys tave alia tai į DAEWOO kategorija? - tikrai ne, mes jau gimstame su tam tikru indėliu savo asmenybėje. Mano aplinkoje nėra labai daug mąstančių asmenybių, tiesiog kiekvienas ir savęs turime tai ką turime. Yra žmonių, kurių pasaulėžiūra skiriasi nuo manosios, bet jie ir draugai... manua, kad kiekvienas rasime tokiu pvz savo gyvenime, ar ne taip?

2009-Birželis-07
6. Andželika [Įvesti]
o man kilo klausimas ,aks tas indėlisasmenybėje?

2009-Birželis-07
7. Marius (markis) [Įvesti]
Ooooo.... tokiu atveju, jei jau nuėjome iki to suvokimo, kad alia tai visi tam tikra prasme yra BMW, o DAEWOO kaip ir nėra, tada reikia nustatyti atskaitos tašką, nuo kurio tampi BMW - manau, kad jei žmogus yra paviršutiniškai galvojantis, nesigilina į savo asmenybę ir aplinką, jis ir yra DAEWOO - ir čia nėra blogai. Juk ne gebėjimas pažinti, mylėti apsprendžia asmenybės sudėtingumą, ar taip?

2009-Birželis-08
8. Aurimas [Įvesti]
o iš kur mes žinom kiek jis gilinasi, ir kokiu matu tu tą gylį gali išmatuoti ? ar tai kad jis to nepasako jis nesigilina? o jei jis intravertas ir negali žodžio išlementi, bet viduje pas jį ar ją audros verda, tai čia bus BMW ar ZIGULIAI ? :) aišku mes visi skirtingi, bet man taip nelimpa tas BMW :))))

2009-Birželis-09
9. Marius (markis) [Įvesti]
OK, galėjau imti kaip pvz. ir Mersedesa, norima pabrėžti daikto sudėtingumą - kad jis nėra toks paprastas kaip Daewoo - o ekstravertas ar intravertas - nėra skirtumo, koks žmogus, - svarbu, kiek jis galvoja, "dirba su savimi", - vis dėl to, ne visi žmonės gilinasi į visus procesus, galų gale, juk ne visi, Aurimai, kelia ir tokius klausimus, kuriuos keli Tu, ne visi skaito skyrelį, kuris skirtas savęs pažinimui - esme tame, kad žmogaus sudėtingumą, jo gebėjimus "neplaukti paviršiumi" turi ne kiekvienas - apsidairykime - daugeliui nėra lengva gyvenime, bet tai dar nereiškia, kad žmogus yra su sudėtinga "vidine instaliacija", "kompais" - ekstravertas nuo intraverto šiuo atveju skiriasi tik tuo, kad vienas sugeba išreikšti save lengviau, kitas sunkiau, bet juk nuo to esmė, pats žmogus netampa kitoks - su mažiau ar daugiau "kompiuterių" savyje, kurie linkę dažnai gesti nuo per didelio gilinimosi į save.

2009-Birželis-09
10. Milda [Įvesti]
As tai galvoju, gal cia taip pat, kaip ir renkantis masina, viskas priklauso nuo lituku kiek turi. Jei gali sau leisti nusipirkti brangu BMW ir moketi didelius pinigus uz jo remonta, tai zinoma pirksi BMW! O jei istekliai siek tiek mazesni rinksies DAEWOO (ir itikisi save, kad labai tai gera masina, ir nieko jai netruksta :) Taip pat ir su gilinimusi i save.. jei turi pakankakai vidiniu istekliu, igudziu, galu gale esi uzauges ta skatinancioje aplinokoje, analizuosi, narpliosi save, jei to neturi, neanalizuosi. :) Tiek vienas tiek kitas budas turi savu privalumu, savu trukumu. Tik vazinejant BMW, manau, kartais svarbu pavaziuoti 60 km/h greiciu, isjungus visus pribumbasus. Tiesiog leisti masinai pailseti :)

2009-Birželis-11
11. Marius (markis) [Įvesti]
Hmmm....įdomi mintis, Milda - bet juk neperki savo vidaus, savo išgyvenimų ir negali jų sąmoningai valdyti, ar taip? - Jei jau leisti ar neleisti sau kažką daryti, tad gal ir kvėpuoti kartais būtų visai neblogai sustoti, bet ar galime kontroliuoti įeinančias mintis ir išgyvenimus? - ar tiesiog nebūti tuo, kuo esi? - čia tas pats, kaip kokiam DAEWOO tapti BMW - nu neįmanoma, tai ir BMW DAEWOO negales tapti, nes juk dirbtinai neforsuoji minčių, supratimo kas vakarą atsisėdęs prieš veidrodį...

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]