Pagrindinis » 2009 » Kovas » 21 » Koks tas, mano gyvenimo būdas?
16:03
Koks tas, mano gyvenimo būdas?

Ko reikia žmogui, kad jis jaustųsi saugus, patenkintas savo gyvenimu? - ko mes intuityviai siekiame ir kaip motyvuojame save? - ko gero, vidinė motyvacija yra pats tikriausias žmogaus identiteto apraiškos įrankis. - kuo skiriamės vienas nuo kito? - Mūsų fizinė sandara labai panaši, poreikiai egzistuoti labai panašūs, tad pagrindinis išskirtinumo bruožas - sąmonė, suvokimas, tikslai ir... pusiausvyros suvokimas, kurį  išreiškiame savo gyvenimo būdu. Kaip suvokiame savo gyvenimo pusiausvyra ir kodėl ji taip reikalinga?

Visą diena užsiimame kažkokia veikla, atėjus nakčiai - ilsimės. Visą savaitę intensyviai dirbame - atėjus savaitgaliui, turime ilsėtis nuo darbų. Tai - fiziologiniai, visoje gamtoje egzistuojantys procesai, žmogus šiuo atveju ir nėra išimtis.  O kaip su emocijomis, gyvenimo būdu?

Esu pastebėjęs kelis pagrindinius žmonių tipus, kuriuos pagal gyvenimo būdą, būtų galima suskirstyti:

          
  1. Labai aktyvus gyvenimo būdas, dažnai stengiantis bet kokia kaina pabėgti nuo vienatvės - naujos pažintys, lyg gyvenimo variklis;
  2. Gyvenantys pusiausvyroje - aktyvų gyvenimo būdą dažnai keičia stagnacija - amžinai svyruojančios nuotaikos ir nenuspėjamas būdas;
  3. Pasyvus gyvenimo būdas - ramus ir monotoniškas ritmas. nesikeičiantis  tų pačių žmonių ratas daugelį metų;
  4. Žmonės visuomenininkai, būnantys visur ir visada, bet kartu ir niekur - daug pažįstamų, daug kontaktų, bet beveik neturi tikrų draugų;
  5. Amžinai vieniši, amžinos draugų, priešingos lyties paieškos - beveik neturi draugų, pažįstamų ratas gana siauras, - dideli energijos šuoliai bendraujant su žmonėmis, todėl santykiai  dažnai komplikuoti - tokie žmonės nelinkę į kompromisus.
Kiekvienas iš gyvenimo būdų turi savo specifiką ir veidą. Kuris iš jų pats geriausias? - ko gero, tokio nėra, negalime iš vienos dimensijos peršokti į kitą, tad ir pakeisti gyvenimo būdą  trumpoje perspektyvoje labai sunku.

Visi iš penkių išvardintų gyvenimo būdų turi vieną bendrą bruožą - visuose penkiuose žmonės randa pusiausvyrą, balansą tik jiems būdingose situacijose.

Labai aktyvus gyvenimo būdas. Tokie žmonės nemoka, negali būti vieni, bendravimas jiems reikalingas kaip oras, nesvarbu kada, nesvarbu su kuo, svarbiausia, kad kažką veikti. Dažnai tokie žmonės yra intravertiški, uždari žmonės, nors stengiasi sukurti visiškai priešingą iliuziją. Tačiau po išorine kauke slepiasi vienatvė, tokie žmonės pakankamai sunkiai sukuria šeimas, dėl amžinos meilės paieškų ir nesugebėjimo pereiti į šeimai tinkamesnio gyvenimo modelio stadiją.

Gyvenantys pusiausvyroje. Gyvenimas ciklais - savaitė aktyvaus bendravimo, savaitė visiškos tylos. Gyvenimo būdo modelį būtų galima prilyginti mobilaus telefono akumuliatoriui - pilnai užkraunamas vienumoje/ramybėje ir iškraunamas aktyviai bendraujant, sportuojant, keliaujant ir t.t.

Pasyvus gyvenimo būdas. Modelis paprastas - darbas, namai, šeima. Tokie žmonės dažnai sukūrę šeimą pamiršta iki tol buvusį gyvenimo būdą ir pradeda naują etapą. Pagrindinį laisvą laiką atima šeimos nariai, tad tai ir tampa atsvara darbui, po jo greitai pavargstama ir laisvalaikis dažnai leidžiamas prie televizoriaus, kompiuterio.

Žmonės visuomenininkai. Jų pažįstamų ratas, jei sustatysime į eilę, tikriausiai nusidriektų aplink visą žemės rutulį. Tai - dažniausiai geranoriški ir paprasti žmonės, kurie nėra kažkuo ypatingi, išsiskiriantys, tačiau dėl sugebėjimo lengvai bendrauti ir rasti bendrą kalbą su beveik bet kokiais žmonėmis, juos daro ypatingais. Realizuodami save santykiuose su daugybe pažįstamų, jie retai kada turi tikrų draugų, nes artimesni, gilesni santykiai kartais juos erzina, - jie taip pat nemėgsta vienatvės, tačiau skirtingai nei gyvenantys aktyviai, skiria daugiau laiko bendravimui su pažįstamais nei turiningam laiko leidimui.

Amžinai vieniši. Impulsyvūs, kategoriški ir emociškai silpni žmonės. Jiems labai svarbi tos pačios lyties nuomonė apie jų gyvenimą. Pagrindinis tikslas dažnai susijęs su priešingos lyties ir draugų paieškomis, tačiau nei draugų, nei antros puselės tokie žmonės dažnai negali surasti dėl per daug inertiškų santykių. Tai - aktyvaus gyvenimo būdo modelio žmonės, kurie nors ir negyvendami aktyviai, emociškai sunkiai išgyvena vienatvę, dėl to ieško paramos, dažnai manipuliuoja kitais žmonėmis, siekdami savo tikslų, dėl to nėra mėgiami.


Ar radote "Savąjį Aš" ?


Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 709 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 1
2009-Kovas-21
1. Andželika [Įvesti]
Gražūs pastebėjimai.

Ko gero, savąjį Aš radau.

O dėl pusiausvyros. Tai taip, bet kokiu atveju, ji yra reikalinga. Taip jau sukurtas žmogus,. Jei tos pusiausvyros jis nemoka atsatyti kažkokiu būdu, tai atsiranda daug problemų :)


Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]