Pagrindinis » 2008 » Lapkritis » 20 » Pinigai...Ar aš moku su jais elgtis?
18:30
Pinigai...Ar aš moku su jais elgtis?

Vis dažniau pastebiu tai, jog vis didesnę įtaką mano ir aplinkinių gyvenimui daro pinigai. Iš tiesų, jie - labai svarbi mūsų gyvenimo dalis, juk jie reikalingi ne tik išgyvenimui (maisto produktai), bet ir aprangai, pramogoms, savęs realizavimui ir t.t. - kitaip sakant, kur bepasisuksi, visur reikalingi pinigai. Bet ar visi mokame elgtis su jais ir ar sugebame racionaliai paskirstyti savo išlaidas? Nuo ko tai priklauso?



Augančio vaiko požiūrį į pinigus, visų pirma, formuoja tėvai - kaip elgiasi maitintojai su šeimos pajamomis, taip ir vaikas elgsis su jam skirtomis lėšomis. Laikui bėgant, kai žmogus pats suvokia pinigų vertę ir suteikiamas jų galimybes, atsiranda kitoks požiūris, kurį dažniausiai suformuoja pats gyvenimas.

Žinoma, iš karto kils klausimas, o iš kur žinoti, ar žmogus moka elgtis su pinigais? - visų pirma, tai yra sugebėjimas taupyti. - Ar žmogus turi santaupų, ar gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo.? Be sugebėjimo taupyti, taip pat yra ir sugebėjimas nesiskolinti nedidelių sumų iš draugų ar pažįstamų. O bene svarbiausias faktorius - pirkti daiktus ir gyventi ne pagal norus, o pagal galimybes. Jei žmogus, gaunantis pakankamai nedideles pajamas, sugeba jas prašvaistyti baruose, naktiniuose klubuose, juos išleisti kitoms pramogoms ar vien tik rūbams, ar avalynei, o dažnai ir visai nereikalingiems dalykams - drąsiai galime teigti, jog tokia asmenybė dažnai pykstasi su savo pinigine. Kitaip sakant, gyvenant ne pagal galimybes, o pagal poreikius, pinigų klausimas visada bus aktualus. Tačiau kas įtakoja tokį žmonių elgesį: juk vieni intensyviai taupo, o kiti intensyviai leidžia sunkiai uždirbtus pinigus ir amžinai skęsta skolose arba materialiniame nepritekliuje. Kodėl taip vyksta?

Iš tikrųjų, teko stebėti ne vieną atvejį, kai tie žmonės, kurių tėvai vaikystėje gyveno vos sudurdami galą su galu, užaugę visiškai nesugeba kontroliuoti savo išlaidų - vos gavę pinigus, skuba kuo greičiau juos išleisti. Labai daug psichologinių momentų užsifiksuoja jau vaikystėje - ir labai ryškus materialaus nepritekliaus atvejis.

Visi žmonės turi tam tikrų kompleksų, baimių ir tik jiems būdingų savybių. Intensyviai leidžiant pinigus yra patenkinamas vienas iš kompleksų, atsiradusių dar vaikystėje - labai dažnai su pinigais nemoka elgtis tie žmonės, kurių tėvai, būnant jiems mažiems, gyveno vargingai. Kodėl taip yra? - dažnai tokių žmonių vaikystė būdavo ypač sunki. Naujesni rūbeliai ar kokybiškesni maisto produktai tapdavo nemaža prabanga, kuria buvo galima džiaugtis toli gražu ne kiekvieną dieną. Vaikystėje neturėję nieko, užaugę, tokie žmonės nejučia nori turėti viską, taip kompensuodami savo vaikiškų dienų materialų nepriteklių. Labai ryškus kontrastų žaismas gyvenime - kažkurį gyvenimo etapą neturėti nieko ir o po to stengtis turėti viską - tokiems žmonėms labai svarbus materialus pasaulis ir prabangūs daiktai, todėl jie "investuoja" visas savo lėšas pirkdami daiktus, kurie nebūtinai yra reikalingi, tačiau jiems svarbus ne tiek daikto įsigijimas, kiek komplekso numalšinimas - jog gali turėti tai, ko neturėjo vaikystėje, kitaip sakant, stengtis turėti viską.

Iš tikrųjų, taupumas, konservatyvumas finansų atžvilgiu, visais laikais buvo vertinami kaip labai vertingi asmenybės bruožai. Tačiau labai dažnai tai perauga į tam tikrus kraštutinumus - pinigai taupomi ten, kur galbūt nereiktų taupyti, o leidžiami ten, kur visai nereiktų leisti. - čia svarbūs prioritetai. - kam juos skiriame: savo išvaizdai (kūno linijoms tobulinti, rūbams, avalynei), pramogoms, priešingos lyties suviliojimui ir t.t. - ir atrodo, kad kiekvienas iš mūsų gyvename labai teisingai ir sugebame savo finansus valdyti. O kokią reikšmę pinigai užima mūsų gyvenime - kokią įtaką renkantis draugus, antrąją pusę, darbą turi pinigai?.. Svarbu laiku sustoti, pažvelgti į veidrodį ir paklausti savęs: ar aš tarnauju pinigams, ar jie tarnauja man?..

2008 11 20
Kategorija: Darbas su savimi | Peržiūrų: 605 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]