Pagrindinis » 2008 » Lapkritis » 11 » Ar galime likti "tik" gerais draugais?
18:26
Ar galime likti "tik" gerais draugais?

Labai daug diskusijų kelia klausimas, ar vyras ir moteris gali būti tik draugais. Pripažinsiu, kad nuomonių šiuo klausimu yra iš ties labai daug, bet vis dėl to - kaip yra iš tikrųjų?

Kartą, televizijos ekrane žiūrėjau serialą, kuriame vaidino moteris, kuri turėjo labai gerą draugą gėjų. Įsimintina buvo ta scena, kai moteris su savo draugėmis diskutavo apie vyrus ir sprendė dilema iš kur gauti gerą vyrą. Ji sakė, kad turi nuostabų draugą, tačiau jos draugas gėjus - įdomi akimirka yra tame, kad vis dėl to mintyse ji svarstė galimų kandidatų į partnerius sąrašą ir jame atsirado jos labai geras draugas gėjus. Svarbus yra tas faktas, jog tai buvo svarstoma, nes nejučia peršasi mintis, kad jei tas kitokios pakraipos vyras domėtųsi ja, tai ko gero jie būtų puiki pora, nors šią akimirka jie tik draugai.

Neseniai, viename internetiniame portale perskaičiau moters rašytą straipsnį ta pačia tema - ar vyras ir moteris gali būti draugais? - žinoma, jos nuomonė buvo itin moteriška ir paremta moteriška logika - straipsnio esme buvo ta, jog esant geriems santykiams tarp vyro ir moters, geri santykiai gali egzistuoti tik turint antras puses, kai romantikos ir aistros poreikis yra patenkinamas su kitu žmogumi. Bet vėl gi, mintys apie intymius santykius su taip vadinamu "tik draugu" straipsnyje buvo labai intensyviai svarstomos.

Turiu keletą draugų, kurie turi ne vieną gerą draugę ir su jomis palaiko tik šiltus santykius, neturėdami jokių kitokiu tikslų, kaip tik būti gerais draugais. Tarp jų nebuvo jokių intymių santykių, o bendravimo intensyvumas neperžengdavo draugiškumo ribų. Tie vyrai, palaikantys šiltus santykius su merginomis - tik draugėmis yra normalios lytinės orientacijos, ir savo romantiškumo-seksualumo poreikį tenkina bendraudami su kitomis, ne draugų ratui priskiriamomis merginomis.

Iš tikrųjų,- labai daug pozicijų, ir atrodo, jog jos visos teisingos. Bet pabandysiu paaiškinti priežastis, kodėl viskas vyksta vienaip ar kitaip, nes kiekviena iš aprašytų santykių, tarp vyro ir moters, pozicijų, turi labai konkrečias priežastis.

Visų pirma, atkreipkime dėmesį į tai, kokio motyvo vedini mes bendraujame su priešingos lyties atstovu? - ko norime, siekiame, kiek jis mus seksualiai traukia ir domina. Esmę sudaro taip vadinama trauka, arba labai plačiai eskaluojama "chemija". Kad ir pirmu atveju, kai vyras yra gėjus, jis galėtų dominti moterį, tačiau jo lytinė orientacija yra kitokia, tačiau jie gali būti nuostabiais draugais, aiškiai abu suvokdami, jog tarp jų negali būti romantiškų santykių. Iš anksto nusibrėžiamos tam tikros ribos, kurių nevalia peržengti, o šiuo konkrečiu atveju, tai panaikina lyties skirtumų ribas, nes geriausiu atveju, lytinė trauka gali būti tik iš moters pusės. - tačiau tai netrukdo dailiajai lyčiai palaikyti draugiškus santykius, nes bendravimas su kitokios orientacijos vyru, dažnai prilyginamas bendravimui su moterimi gyvenančia vyro kūne.

Žinoma, didžiausias skirtumas tarp tos pačios ir priešingų žmonių draugystės yra tas, jog pagal gamtos dėsnius, egzistuoja natūrali lytinė trauka. - tai didžiausias pavojus, didžiausia grėsmė sugadinti "tik" draugiškus santykius. Koks tikslas, koks motyvas gali versti žmones užmegzti "tik" draugiškus, bet ne rimtesnius, labiau įpareigojančius santykius? - galbūt bendri interesai, bendras darbas, bendri draugai... bet jeigu mes taip gerai sutariame su tuo kitu žmogumi, tai kodėl neužmegzti kitokių, intymesnių santykių? - ko gero, vienintelis komponentas, kurio trūksta - yra jausmas, jog nori tą žmogų apkabinti, pabučiuoti, su juo labiau suartėti. - atrodytų, jog viskas yra puiku, jei abu žmonės neturi konkretesnių tikslų vienas kito atžvilgiu. Tačiau, kaip rodo praktika, retai kada pavyksta išlaikyti "tik" draugiškus santykius, nes labai dažnai draugiški santykiai pradedami turint tam tikrą motyvą - naujasis draugas nejučia tampa tokiu artimu, jog vis labiau ir labiau norisi su juo suartėti. - tačiau negavus reikiamo atsako, tokia draugystė yra pasmerkta žlugti, arba priešingu atveju, santykiai perauga į aistrą.

Kas yra draugas? - kokį žmogų esantį mūsų aplinkoje, galime laikyti draugu? - tikriausiai tokį, kuris randa kelią į mūsų širdis, kuriam jaučiame simpatiją, pagarbą, žavimės juo, tačiau nejaučiame aistros. Todėl kur kas paprasčiau yra bendrauti su tos pačios lyties atstovais nei su priešingos, nes be to fakto, jog mintys ir požiūris į "vyriškus" ar "moteriškus" dalykus sutampa, yra ir kiti niuansai - mes nejaučiame jokio, nors ir pačio mažiausio, noro suartėti su tuo žmogumi fiziškai.

Bendraujant su priešinga lytimi, tolimesnių santykių eigą nulemia santykių kokybė - kiek esame atviri, nuoširdūs, šilti, motyvuoti bendrauti su patikusiu mums žmogumi. - jei atveriame savo širdį, kalbame apie viską atvirai, nuoširdžiai, ir to pačio sulaukiame iš šalia esančio, tai tokie santykiai labai suartina žmones ir tai ne visada priklauso nuo lyties. Bet tai ypač jautrus klausimas bendraujant su priešinga lytimi - jei santykiai pasidaro labai artimi, dažnai jie pereina visai į kitą stadiją - žmonės tampa pora. Jei santykiai paviršutiniški, - tokie žmonės ne tik kad negali būti draugais, bet ir kalba apie fizinį suartėjimą atrodytų mažų mažiausiai nelogiška.

Viskas prasideda nuo to, kam mums reikia priešingos lyties draugų? - kodėl merginoms nepatinka, kai merginos turi draugus vyrus, o vyrams nepatinka, kai merginos susidraugauja su vaikinais. - Dėl to, kad riba tarp "tik" draugas ir "ne tik" draugas yra tokia trapi, jog tai dažnai verčia susimąstyti - kodėl tau to reikia? - ar maža draugų ar draugių turi? - Negi tau maža manęs?.. - o gal mes bijome to, jog naujasis draugas ar drauge paprasčiausiai mus nukonkuruos?...

2008 11 11
Kategorija: Vyras ir moteris | Peržiūrų: 778 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 2
2008-Gruodis-25
1. Andželika [Įvesti]
kad daugiua bendraminčių randi būtent tarp vyrų (tarkim, jei esi moteris), ir aš manau, kad būti tik draugais yra įmanomas dalykas, net jei tas vyras nėra joks gėjus, tik vat, visada susilaukiu pasipriešinimo, kad taip nebūna. Aš manau, kad būna, nes tikrai tam žmogui nejauti jokios ypatingos traukos, tik kažkokį bendrumą, na kaip brolis jis tau, tokia riba, kad jos neperžengtum. Nors aišku būna, kad tu žmogų laikai draugu, o jis puoselėja kitas mintis.. Bet tai irgi natūralu.
Sekmadienis, 2008, Lapkričio 16 18.54

2008-Gruodis-25
2. Marius (markis) [Įvesti]
Viskas naturalu, pagirtina ir saunu, jei nera perzengiamos tam tikros ribos - tebunie ta draugyste gali buti paremta tam tikrais savanaudiskais tikslais, jog zmogus naudojasi ja saviems tikslams, - ypac, jei jauciama is kito zmogaus simaptija - bene dazniausiai pasitaikantis atvejis. - O draugas draugas... kas yra draugas? - kokiame lygmenyje tas draugas - kuo skiriasi draugas nuo pazistamo, - butent santykiu kokybe, tai - pagrindinis aspektas. Tad jei turime priesingos lyties drauga, su kuriuo nuostabiai sutariame, tai kodel tas draugas negali buti antra pusele? - ko tam reikia? - juk artimas, betarpiskas bendravimas daznai pagimdo meile,- arba nutraukia visus rysius. Niekada negali zinoti, kuris is siu variantu bus, taciau kuo zmones artimesni, tuo kelias, kuriuo zmones eina santykiuose, buna ryskesnis - arba link altoriaus, arba link pabaigos. - o pati draugyste - kaip mitas, ji gali egzistuoti, ji ir egzistuoja, bet paprastai prie labai salyginiu dalyku, ir kaip rodo mano asmenine, supanciu zmoniu praktika, ji visada buna ribota laike. Visada.
Pirmadienis, 2008, Lapkričio 17 09.32

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]