Pagrindinis » 2008 » Rugsėjis » 3 » Renkamės antrąją pusę
09:30
Renkamės antrąją pusę

Klausimai


Kodėl vieni žmonės greičiau randa savo gyvenimo meilę, o kiti blaškosi metų metus nerasdami tinkamo partnerio, arba nesugeba iš vis užmegzti rimtų santykių? Kas įtakoja mūsų pasirinkimą, gyvenimo būdą ir poreikius turėti šalia savęs žmogų?


Prieš keletą metų dirbau vienoje įmonėje ir teko nugirsti įdomu dialogą tarp vyrų. Jiems buvo šiek tiek daugiau nei trisdešimt, abu vedę ir vienas jų pasakojo apie savo žmoną: "Pamenu, kai prieš keletą metų sutikau savo dabartinę žmoną, labai norėjau ją vesti ir būti visada šalia, o dabar viskas pasikeitė - aš laukiu nesulaukiu, kol ji išvažiuos pas savo mamą į kaimą atostogoms, visa laimė, kad manęs atostogų neišleidžia, tad pabūsiu be jos. Ir kaip apmaudu, kad viskas per tiek metų pasikeitė...". Iš karto man galvoje kilo begalės klausimų: kodėl jis taip jaučiasi, ką ji jam reiškia, ar jis ją vis dar tebemyli, ar ir manęs laukia tokia pati kančia? Ar jis teisingai pasirinko sau gyvenimo draugę? Ar iš tiesų tikroji laimė šeimoje trunka tik kurį laiką?

Bręstant žmogui atsiranda vis nauji poreikiai, pradedame trokšti meilės, šilumos, supratimo, pagarbos, lytinio gyvenimo teikiamų malonumų. Tam reikalingas priešingos lyties atstovas, ir kartais išsirinkti iš didelės minios tą vienintelį tampa labai sunku. Pagal kokius kriterijus renkamės ir ieškome sau tinkamo partnerio?

Dėsniai

Kad ir kaip banaliai skambėtų, vis dėl to pas daugelį žmonių fiziniai duomenys - bene svarbiausias kriterijus renkantis sau antrąją pusę. Kodėl? - išdrįsiu palyginti žmogų, su bet kokiu materialiu daiktu, kad ir automobiliu. Kuo prabangesnis automobilis, tuo aukštesnė jo kaina. Kuo labiau esame patrauklesni, žavesni, tuo didesnę kainą keliame sau ir tik tam tikras asortimentas žmonių gali pretenduoti į mūsų širdį. Kitaip tariant, kiekvienas iš mūsų turime tam tikrą vertę, arba esami verti tam tikros "pinigų sumos", už kurią galime nupirkti tik tam tikrą kainą turintį žmogų.

Neišvaizdus, fiziškai silpnas, neturtingas ir savimi nepasitikintis vaikinas turės labai menką galimybę susirasti sau gražią ilgakoję blondinę, nes paprasčiausiai ji į tokį vaikiną niekada nežiūrės, nes jos "kaina" tam vaikinui bus per aukšta. Ko gero, tokio tipo vaikinas galės pretenduoti tik į savo lygio merginą, į tą, kurią jis galės "nupirkti" už savo turimą sumą, už savo vertę. Čia tas pat, kaip perkant automobilį, juk mes visada žiūrime, kokią pinigų sumą galime jam išleisti, ir toli gražu ne kiekvienas iš mūsų galime sau leisti įsigyti naujausią Mercedes Benz automobilį, ar net Ferrari markės bolidą.

Pagal ekonomikos dėsnius, kuo brangesnė prekė, tuo mažesnis pirkėjų skaičius, ir atvirkščiai - ar galime tai taikyti ir žmonėms? - žinoma. Jei panelė labai išvaizdi, laimėti jos širdį norės labai daug vaikinų, tačiau ji išsirinks daugiausiai už ją "pasiūliusiam" vaikinui, o vaikinų ratas, kurie domins, galės pretenduoti į jos širdį bus pakankamai siauras dėl keliamų reikalavimų, arba kitaip tariant kainos. Realiai kalba neina apie pinigus, tai nėra tiesioginis pirkimas, bet galime pažvelgti į jau mokykloje įsivyravusius dėsningumus esančiose 20-25 paauglių klasėse - dailiausia panelė susilaukia daugiausia vaikinų dėmesio, - ji dažniausiai būna gerbiama kitų merginų, jos bando lygiuotis į ją, ji savimi pasitikinti ir savo vertę jaučianti asmenybė. Kodėl? - dėl to, kad bandydami jai įtikti, klasės vaikinai su ja elgsis išskirtinai maloniai, kiekvienas stengsis su ja praleisti kuo daugiau laiko ir įrodyti savo privalumus prieš kitus klasiokus, - vyks konkurencinė kova, o kitos merginos bandys lygiuotis į gražuolę ir būti jos draugijoje, ir šiuo atveju, merginai nereiks daug pastangų, kad ji atkreiptų jai patikusio vaikino dėmesį į save, o ir tą vienintelį rinksis iš tokių pačių kokia yra ji pati: labiausiai gerbiamas ir aktyviausias, patraukliausias, daugiausiai charizmatiškumo turintis vaikinas, tikriausiai susilauks jos dėmesio ir simpatijų - mes jau mokykloje suvokiame savo kainą ir vertę, kuri dažniausiai sutampa su mūsų taip vadinamąja perkamąja galia, kurią daugeliu atveju apsprendžia žmogaus fiziniai duomenys bei statusas visuomenėje.

Galimybės

Perkant kokį nors svarbų, brangų daiktą turime nusistatę tam tikrą kriterijų, kurį vadiname kainos/kokybės santykiu. taip pat ir renkantis sau gyvenimo partnerį, - ieškome panašaus į save pagal tik mums suprantamų vertinimo kriterijų visumą. Dažnai tenka stebėti tokias anomalijas: labai išvaizdi panelė greta visiškai niekuo

Pasiruošimas

Dažniausiai mylimas žmogus šalia atsiranda tada, kai jo mums iš tikrųjų reikia. Dažnai po vienų ar kitų nesėkmingų santykių vėl liekame vieni ir susimąstome, kodėl negalime pagaliau surasti sau tinkamo žmogaus ir sukurti šeimos? Pagrindinė priežastis - mes dar paprasčiausiai neesame tam pasirengę. Neesam pasirengę dėti visas pastangas tam, kad sukurti šeimą ir ją išsaugoti, žinoma, ta problema gali būti ir kitame, netinkamai pasirinktame partneryje, tačiau bėgant metams išmokstame atskirti žmones, kurie yra pasirengę šeimai, ir atsakingai žvelgti į naujus santykius, žinoma, jei rimtų santykių mums iš ties reikia.

Labai geru pavyzdžiu tapo vienos draugės gyvenimo istorija: daugiau nei prieš metus laiko ji grįžo iš užsienio ir nusprendė sukurti šeimą, nors dar neturėjo vaikino. Kai iš kart po grįžimo su ja kalbėjau, ji man sakė, kad jau norėtų ir vaikelio. Tuo metu mano draugė jau buvo priėmusi spresndimą sukurti šeimą. Neseniai sužinojau, kad ji susituokė ir kad jau laukiasi - visa tai nepraėjus nė vieneriems metams nuo jos grįžimo. Tiesa sakant aš žavėjausi ja ir dar kartą įsitikinau savo teorijos teisingumu - viską mūsų gyvenime apsprendžia poreikiai ir apsisprendimai, netgi ir tokioje subtilioje situacijoje, kaip šeimai tinkamo partnerio suradimas.


Perspektyvos

Susiradus tinkamą partnerį ir pradėjus gyvenimą su juo, santykiai ne visada gali būti tokie gražūs kaip pačioje pradžioje, vien dėl to, kad mes pasirinkome ne tą žmogų. Visada yra tikimybė, kad mūsų susižavėjimas ir meilė konkrečiam individui uždeda tam tikrus rožinius akinius ir kad mes objektyviai nesugebame įvertinti to žmogaus kaip tikro partnerio gyvenime. Teko matyti ne vieną draugų porą, kurie vienas kitam visai netinka, ir kad vieniem iš jų ateityje galbūt teks gailėtis, kad sutiko vienas kitą ir nusprendė sujungti gyvenimus. Ir tai labai dažnas reiškinys, nes būdami apakinti meilės, mes nematome to žmogaus blogųjų savybių, kurios labai dažnai į šeimą gali įnešti labai daug chaoso, o tokiu atveju jau praėjus keletui metų po santuokos, gali nesinorėti būti kartu, - būtent apie tai ir kalbėjo tuometinis mano kolega, tik jis sąmoningai to nepripažino, nesuvokė, nors buvo aišku, kad jo pasirinkimas vesti merginą, kuri dabar yra jo žmona, nebuvo visiškai teisingas.

Ir vis dėl to kas trukdo?


Egzistuoja dvi pagrindinės problemos, kurios trukdo susirasti tinkamą partnerį:
  1. Per aukštas savęs vertinimas. Kai mūsų keliama kaina neatitinka kokybės - ieškome nežinia ko;
  2. Nepasiruošimas rimtiems santykiams. Kai mes iš tikrųjų dar neesam subrendę sukurti šeimą ir priimti už ją atsakomybę.
Būtu galima išskirti ir daugiau vidinių žmogaus problemų, bet į šias dvi įeina beveik viskas. Abu šie trukdžiai papildo vienas kitą ir tik tada, kai jie bus įveikti, atsiras ne tik reikalingas žmogus, bet ir darnūs santykiai šeimoje.

2008 09 03
Kategorija: Vyras ir moteris | Peržiūrų: 763 | Sukūrė : markis | Įvertinimas: 0.0/0
Viso komentarų: 12
2008-Gruodis-22
1. Anonimiškas [Įvesti]
na iš tiesų čia apžvelgei vieną pusę - partnerio pasirinkimo galimybes, kurios yra lemiamos išorinės KITO išvaizdos, arba vyro charizmos, energingumo ir pan. Kaip pavyzdys yra pateiktas mokyklos vaikų elgesio pastebėjimas. O kelintų klasių? Aš truputį norėčiau čia paprieštarauti... kad mes renkamės sau partnerį pagal tam tikrus kriterijus, dėsnius, tinkančius ekonominiams. Galima sakyti, kad tai labai nepastebimas dėsnis, kuris mumyse visgi egzistuoja.. bet. Mano manymu, vaikų elgesys ne visada parodo tą elgesį, kuris yra būdingas suaugusiems. Tai, kad mokykloje renkamės pagal išvaizdą, nebūtinai ir kai suaugame, o ir mokykloje, beje, nebūtinai pagal tai. Čia užbėgant už akių galima pasakyti, kad greičiausiai tai ir yra didžiausia klaida ir būsimų santykių nesėkmė, kad renkamės, tarkim, pagal perkamąją galią (na,pavadinkim taip tai). Aš manau, kad mes renkamės kitą pusę, remdamiesi kiek kitais kriterijais, ir didelį vaidmenį čia vaidina koks nors bendrumas. Iš gyvenimo taip pat galima rasti DAUGYBĘ pavyzdžių, kai vaikinas be galo be galo gražus, o mergina - ne, ir atvirkščiai, kai mergina labai graži, o vaikinas - absoliučiai neišvaizdus. Skirtingas yra ir priešingų pusių domėjimasis jais, bet nepaisant to, jie kartu, nes juos jungia kiti interesai, jiems gera kartu, nepaisant išvaizdos. Manau, kad su amžiumi žmogus bręsta, ir keičiasi jo požiūris. į kitą jis ima žiūrėti kaip šį žmogų, su kuriuo jam turi būti gera, ir kuriam bus gera su juo. Ir tai vidinė jausena. Kitas atvejis, kai susitinka skirtingų poreikių asmenys - galbūt čia įsivyrauja alia ekonominiai dėsniai, kai mums reikia gražesnio, kaip automobilio, kaip vazos. Bet tai tuštoka. Tai ne dėsnis.
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 09.46

2008-Gruodis-22
2. Marius (markis) [Įvesti]
Labai įdomus pastebėjimas smile - kalba eina apie vyresnes klases, žinoma. Anomalijų, kas liečia išvaizdą ir pasirinktą partnerį labai daug - ir mes, vertindami kitą žmogų, jo išvaizdą jau savaime esame subjektyvus - gal mums tas žmogus atrodo patrauklus, o gal kitam nėra patrauklus ir atvirkščiai. Kiek lemia išvaizda renkantis žmogų, priklauso nuo mūsų keliamos kainos - kiek mes investuojame į save, į savo išorę, kiek savimi rūpinames, to pačio tikimės ir iš savo partnerio. Negali būti vien išvaizda, ar vien "malonus bendravimas" - renkamės visumą, bet kai kurie dalykai, kaip pagal nutylėjimą jau yra užprogramuoti mumyse. Gal ir nelabai norisi pripažinti, kad tas tuštumas, kaip išvaizda, kuri oponento buvo kritikuojama, nėra pagrindinis kriterijus, tačiau kaip minėjau, metam bėgant keičiasi ir kriterijai: "Metams bėgant ir nerandant tinkamo partnerio, išvaizdos kriterijus tampa vis mažiau reikšmingas - moterys ieško garantijų, kad jų pasirinktas partneris bus geras tėvas, rūpinsis ja, bus ištikimas, išsilavinęs, save prisižiūrintis vyras." - tas pats ir su vyrais... bet kaina nuo to tikrai nemažėja ir pats principas renkantis nekintą, gal kiek koreguojasi, bet esmė visur ta pati. Aišku, šia teoriją iškėliau labai bendru atveju, ir po ilgų stebėjimų, tačiau tai tik mano požiūris ir suvokimas.
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 10.01

2008-Gruodis-22
3. Andželika [Įvesti]
na tada aš sutikčiau, kad grožio kriterijus gali likti tada, kai nesiruošiame to žmogaus laikyti antrąja puse, o tik aistrų objektu arba šiaip bendravimui.. nes renkantis antrąją pusę grožio kriterijus savaime nėra apskritai svarbus. Galbūt čia mano nuomonė tik - tas grožis,žinoma, subjektyvus. Vieniems patinka vienas, kitiems visai kitas - toks gamtos dėsnis.
Na nežinau, man su ta ekonomika čia kažkas įdomu.
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 10.11

2008-Gruodis-22
4. Marius (markis) [Įvesti]
Iš tikrųjų, tokios mano mintys atsirado žvelgiant į mūsų alia tai aukštuomenę - kokie ten žmonės sukiojasi, ir kokie jie visi dailūs. Aš tikrai nemanau, kad renkantis partnerį gyvenimui nėra svarbus aistros kriterijus - gal moterims jis ir mažiau aktualus, tačiau vyrams, kad ir kaip tai banalu būtų, tai svarbus pasirinkimas. Vienkartiniai santykiai, kai atsiranda tik dėl aistros ar susižavėjimo išvaizda, neturi tokios ypatingos perkamosios galios, nes tai daroma čia ir dabar, ir tai neturi didelės įtakos tokiam svarbiam sprendimui kaip santuoka. Juk turi būti visas komplektas, tam, kad kitas žmogus galėtų pavergti mūsų širdį. Taip pat ir sekso klausimas svarbus... juk kūnas, tai mūsų sielos konteineris, o jei konteineris apšepęs, nevalyvas.. ar labai norėsis prie jo liestis? Ir ar aukštą kainą, toks "konteineris" galės iškelti priešingų lyčių rinkoje? - ko gero, kad ne.
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 10.28

2008-Gruodis-22
5. Andželika [Įvesti]
na, kaip moteriškos lyties atstovė galiu kai ką pasakyti, bet vis tiek nenoriu kalbėti u-ž visas moteris, nes jų nuomonė gali ir skirtis :) tai dėl aistros galiu pasakyti, kad moteriai gali taip būti, kad dažnai aistros ir meilės objektas ne visada ir sutampa. Vienas yra tikras vyras tikrąja to žodžio prasme - pertekęs vyriškųjų hormonų ir labai seksualus, bet į jį negali žiūrėti kaip į meilės objektą, nes meilės objektas - švelnus ir šeimyniškas, rūpestingas ir protingas. taigi yra patinas ir yra žmogus, kurį myli :) Jei jie abu viename susiderina tuomet labai gerai. Tai yra super gerai.

Dėl kūno - sielos konteinerio. Nežinau, man kaip moteriai... jei aš myliu žmogų tai myliu jį visokį, net jei jis turi pilvuką apdribusį.
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 10.54


2008-Gruodis-22
6. Marius (markis) [Įvesti]
Kad girdžiu moterišką poziciją, supratau nuo pat pradžių smile - jei metams begant mūsų kūnai kinta, tai jausmai taip greit nesikeičia, pats pasirinkimo, kainos/kokybės santykis sprendžiasi pačiame pasirinkimo pradžios etape. Moterys dažniau į vyrą žiūrės iš tos pusės, ar jis yra geras ir šeimyniškas, o po to seks seksualumo klausimas, nors vėl gi - kokiame gyvenimo etape ir koks poreikis pas moterį yra. -sakoma, kad moterį galima įtikinti, kad esi gražus ir patrauklus, nes pagal gamtos dėsnius, pateles ieško patikimo patino, kuris rūpintųsi šeima. Savo ruožtu vyrai ieško patrauklios pateles, ir geros žmonos. Tik jei vyrui moteris yra nepatraukli, jo niekaip neįtikinsi su ja kurti ateitį, nes vyrai pirmiausia moterį vertina kaip seksualumo simbolį. Tad pats pasirinkimo principas pas priešingas lytis labai skiriasi. - o jei mes norime visumos, norime pačio geriausio, tai ieskome to "super gerai" - va čia ir yra pats pasirinkimo principas. P.S. Pabridęs pilvukas savotiškai gali būti ir seksualus smile
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 11.34

2008-Gruodis-22
7. Andželika [Įvesti]
na taip, bet tas seksualumas netolygu išoriniam grožiui. Nes seksualu yra visai kas kita, nei standartinis patrauklumas, mirgantis iš TV ekranų bei žurnalų.

Standartai formuoja mūsų skonį, bet gamta seksualumu gyvenime laiko kitokius dalykus, tokius, prie kurių neprisiliečia standarto įtaka
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 11.42


2008-Gruodis-22
8. Marius (markis) [Įvesti]
Ar tikrai gamta laiko visai kitokius seksualumu dalykus? - duosiu labai akivaizdu pavyzdį, kad vis dėl to gamta mažai cia nagus kiša: išlikę Romos Imperijos gyvavimo laikotarpio rašytiniai šaltiniai liudija, kad barbarai i dabartinę Italijos teritoriją eidavo plėsti ir STAMBIŲ moterų. Nuo to laiko, žmogaus poreikiai nelabai keitėsi, bet tuo metu buvo priimta, kad stambios moterys yra gražu ir seksualu. Šiandien, deja, mes dieviname kūdas, perkarusias merginas... ir kur šioje vietoje pasidarbavo gamta? - standartai diktuoja sąlygas. Bet tik labai nedaugelis sugebame tų standartų laikytis, ar ne? smile
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 11.55

2008-Gruodis-22
9. Andželika [Įvesti]
Gamta dėta tuo, kad nepaisant standartų mums patrauklūs yra vienokie ar kitokie žmonės ir tai tiesiog pajauti. Kad antikos laikais stambi moteris buvo laikoma seksualia tai ir dbr nedaug kuo skiriasi - daugumai seksualu yra ne perkarusi, o realiai normali moteris, kiek stambesnė - nes, jei žiūrėtume pagal šis teorijas - vyro pasąmonėje tokia moteris yra tarsi tokia, kuri gali išnešioti ir pagimdyti sveiką kūdikį. O perkarusi - ne.
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 14.29

2008-Gruodis-22
10. Marius (markis) [Įvesti]
O mano oponente atkakli smile - taip, tai ir yra, kad perkarusi mergina nesuteikia to tikrumo jausmo, kad bus išnešiotas sveikas kūdikis, bet pasiklausykime ka kalba žmonės, ką ta pati spauda rašo, kaip mes reaguojame i siek tiek apkūnesnius, ne tokius išvaizdingus žmones - šiuo metu yra tiesiog kūno kultas, kitaip aš to nepavadinsiu. Realiai sviesiu spalvų, lieknos figūros, ilgų kojų pakanka, kad krūva vyru kristu po kojomis. Ir tokia realybe - ar mes realiai sąmonėje svarstome apie tai, kokia ji bus motina? - vargu. Moterys i tai žvelgia, o vyrai... retas kuris. Vis del to, ir ta pati vyriškoji prigimtis yra labai banali, nes gamtine prasme mes mažai kuo skiriamės nuo gyvūnu.
Ketvirtadienis, 2008, Rugsėjo 4 15.32

2008-Gruodis-22
11. Vaida [Įvesti]
Įdomios diskusijos užvirė! Idomūs paradoksai gyvenime - kiekvienas turime tam tikrus kriterijus (daugiau tai išorės bruožai), kuriais remiantis mes galime apibūdinti koks priešingos lyties atstovas mums yra patrauklus, seksualus ir t.t. (remiantis išore yra lengviausias ir paprasčiausias būdas įvertinti kitą žmogų, susidaryti pirmą įspūdį), tačiau apsidairius pastebime, kad šalia mūsų esantis žmogus tų kriterijų visiškai neatitinka, yra netgi priešingybė... Ir kas nulėmė tokį pasirinkimą? Žmogaus vidus, bendravimas. Pabendravus, pažinus žmogų, atrandame, kad seksualu gali būti ne tik to žmogaus išorės bruožai, bet ir tai, kas yra jo viduje.. Vienoje knygoje taikliai buvo pastebėta - kad ir kaip keista bebūtų, dažniausiai musų gyvenime brangūs žmonės mums iš pirmo žvilgsnio visiškai nepatinka. Ar nerastumėte tokiu pavyzdžių savo gyvenime?

Grįžtant prie straipsnio temos.. Čia kalbama iš karto apie pasiruošimą, subrendimą kurti šeimą. Aš manau, kad pirmiau reikėtų kalbėti apie patį pasiruošimą naujiems santykiams, apie pasiruošimą įsileisti kitą žmogų į savo pasaulį. Jeigu kiekvieną sutiktą žmogų iš karto vertinsime kaip potencialų kandidatą tapti vyru/žmona, tuomet įsprausime save į tam tikrus rėmus, ir dar labiau apsunkinsime situaciją. Juk apie tai, kad mes norime susieti savo gyvenimą būtent su tuo žmogumi sprendžiame tik ilgiau pabendravus ir labiau pažinus tą žmogų. Nuo pažinties iki šeimos sukūrimo yra dar ir tarpinė grandis - kito žmogaus pažinimo procesas.. Galutinis suvokimas, pasiruošimas ir apsisprendimas kurti šeimą ateina savaime tuomet, kai supranti, kad sutikai savo žmogų..
Penktadienis, 2008, Rugsėjo 5 15.09


2008-Gruodis-22
12. Marius (markis) [Įvesti]
Suvokti, kad turi ginklą yra viena, o va juo pasinaudoti... čia jau menas, kuri įvaldžiusios toli gražu ne visos merginos, o jei dar pasitelksime labai populiaria arogancija, tai šiais laikais moterys per daug atvirai demonstruoja savo kaina, kuri nėra tokia patraukli, kaip atrodo merginai, ir dažnai sukelia tik juoką ar net gi pasibjaurėjimą.
Antradienis, 2008, Rugsėjo 16 14.50

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]